Humanitarni konvoj krenuo u Ukrajinu

Ruski konvoj od 280 kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć krenuo je za Ukrajinu u utorak ujutro, izvijestila je novinska agencija Itar-Tass.

“Sve je dogovoreno s Ukrajinom”, prenio je Radio Business FM izjavu glasnogovornika Dmitrija Peskova, koji je citirao ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Specijal: Kriza u Ukrajini

U ponedjeljak su Sjedinjene Američke Države upozorile kako bi ruska intervencija u Ukrajini bez pristanka Kijeva bila “neprihvatljiva” i predstavljala kršenje međunarodnog prava.

Zatim su izvori iz Kijeva potvrdili da će Crveni krst voditi međunarodnu operaciju slanja pomoći u ukrajinsku pokrajinu Lugansk, uz asistenciju Rusije, Evropske unije i SAD-a.

Ukrajinski zvaničnici su naglasili da njihova vlada stoji iza ove operacije, te da je Rusija samo jedna od više uključenih zemalja. Naglasili su, također, da misija ima podršku predsjednika SAD-a.

„Pored pomoći Ukrajine, misija će imati i međunarodni dio, uključujući pomoć Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz SAD-a, EU-a i Rusije“, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova.

„Humanitarna pomoć će biti distribuirana samo civilima provincije Lugansk, koji najduže pate zbog poteza naoružanih bandi“, navode iz Ministarstva.

Ukrajina i Zapad, koji su se plašili da će Rusija iskoristiti humanitarnu misiju za slanje svojih trupa u susjednu državu, u početku su se protivili takvoj inicijativi.

Ukrajina i njeni saveznici optužuju Moskvu da naoružava i podržava proruske pobunjenike, što Rusija odbija.

Izvor: Al Jazeera i agencije