Humorističke serije u Jemenu – rat riječima

Ramazanske TV komedije u Jemenu mogle bi izazvati 'kulturni rat' (Al Jazeera)

Posmatrači strahuju da bi ramazanske TV komedije u Jemenu mogle izazvati ‘kulturni rat’ i društvu nanijeti veću štetu od političkog sukoba.

Web sajt Middle East Eye objavio je izvještaj o ramazanskim TV komedijama u Jemenu u kojem se navodi da su one nekada ranije bile fokusirane na opću problematiku vezanu za sam ramazan, kao što je kupovina prehrambenih namirnica u količinama većim nego što su stvarno potrebne, buđenje komšija tokom dnevnog sna ili porodični problemi koji se javljaju tokom posta.

Međutim, današnje komedije, koje su snimane od 2015. godine, razlikuje se od dosadašnjih. Politički utjecaj trogodišnjeg građanskog rata, koji je odnio više od 10.000 žrtava, proširio se i na polje popularne zabave i pojavio se u obliku satiričnih napada na političke protivnike.

‘Jeftine komedije’

Musab Kadiri, 35-godišnji vozač autobusa u gradu Taiz i otac troje djece, kaže da je njegova porodica prije rata s nestrpljenjem iščekivala emitovanje ramazanskih humorističkih serija. Međutim, on je prestao pratiti ove komedije, za koje kaže da su postale ‘jeftine’.

„Tokom protekle tri godine, zaraćene strane su zagospodarile jemenskim televizijskim kanalima. Ovi kanali, bez vladine cenzure koja je bila prisutna u prošlosti, isključivo promoviraju političke vizije svojih vlasnika i kritikuju njihove protivnike.“

Musab Kadiri je zabranio svojoj djeci da gledaju humorističke serije jer smatra da ih one ‘uče kako da vrijeđaju i mrze ljude’. Naveo je riječi jednog komičara koji je prvog dana ramazana Huse nazvao ‘iranskom obućom’.

Kadiri, koji ne pripada nijednoj političkoj opciji, kaže da su im potrebne humorističke serije u kojima će moći uživati, bez vrijeđanja drugih osoba i korištenja neprimjerenih riječi kod opisivanja ljudi. Istakao je da trenutno gledaju samo egipatske i libanske sapunice.

Bez vladine cenzure

Tokom protekle tri godine, zaraćene strane su zagospodarile jemenskim televizijskim kanalima. Ovi kanali, bez vladine cenzure koja je bila prisutna u prošlosti, isključivo promoviraju političke vizije svojih vlasnika i kritikuju njihove protivnike.

Ukupan broj jemenskih kanala je 13. U samom Jemenu djeluje samo jedan i to onaj koji kontrolišu Husi. Riječ je o kanalu Jemen, koji je ranije bio prvi državni kanal. Većina preostalih kanala emituju svoj program iz Saudijske Arabije (kao što je kanal legitimne vlade koju predvodi predsjednik Abdrabbuh Mansur Hadi) ili Turske (kao što je kanal koji pripada Jemenskoj kongregaciji za reformu -Al-Islah).

Ove godine su jemenski komičari počeli vrijeđati političke protivnike od prvog dana ramazana. Reakcija društvenih i političkih aktivista bila je neposredna. Na primjer, komičar Ali al-Ruba'a (simpatizer Al-Islaha) za pristalice pokojnog predsjednika Jemena, Ali Abdullaha Saleha, kazao je da su se podvrgli operacijama ‘Photoshopa’. Odgovor je stigao od aktiviste Ali al-Bakhitija. On je kanal Al-Shabab, koji je emitovao epizodu sa Ali al-Ruba'ijem, opisao kao ‘trivijalan’, a samog Ali al-Ruba'ija kao ‘tartar sos’. Odgovorne ljude na toj televiziji nazvao je ‘ološem’, a za lidere Al-Islaha je kazao da su ‘bolesne i pakosne osobe bez vizije i ostvarenih projekata’.

Još jedan front

Abdul Rahman Ahmed, 45-godišnji učitelj iz Taiza, smatra da ramazanske TV komedije predstavljaju još jedan front u građanskom ratu koji je opasniji od oružanog sukoba. Ovaj učitelj ističe da su zaraćene strane uništile zemlju, ubijale civile, Jemencima uskratile mogućnost da zarađuju za život i trenutno vode rat protiv umova njihove djece.

„Ove humorističke serije odražavaju realnost svakodnevnog života u društvu kojim dominira rat.“

Ahmed ističe da većina Jemenaca ne gleda ove humorističke serije. Njih uglavnom prate zaraćene strane i njihove pristalice. On naglašava da lično preferira serije u čijem su fokusu društveni problemi i svakodnevnica običnih ljudi, kao što su serije ‘Saher Saber’, ‘Hammi Hammek’ i ‘Dahabash’.

I pored svega, postoje i oni koji staju u odbranu ovih TV komedija, kao što je Mohammed Reza, član Al-Islaha u Taizu. On smatra da humorističke serije odražavaju realnost svakodnevnog života u društvu kojim dominira rat. Reza dodaje da je kulturni rat vrlo bitan segment u jemenskom sukobu, a da medijski rat predstavlja najvažniju kariku tog sukoba. Odgovornost za rat i socijalne probleme koji su rezultirali siromaštvom, dezintegracijom porodica i sadržajem ovih komedija Reza prebacuje na Husije. 

Hossam al-Hashimi, 34-godišnjak koji vodi malu prodavnicu u Sani, kaže da preferira humor koji cilja tirane i njihove plaćenike (aludira na koaliciju pod vođstvom Saudijske Arabije). On ističe da je komedija dobar način da se istaknu zločini tirana i jedno od sredstava prenošenja poruke velikom broju ljudi, uključujući žene i djecu u domovima.

Izvor: Agencije