Hunt: Prije Brexita još nekoliko kritičnih zakona

Jeremy Hunt je najavio i prijedloge za pokušaj rješavanja pitanja granice s Irskom nakon Brexita (EPA)

Britanski ministar vanjskih poslova, Jeremy Hunt izjavio je da bi datum Brexita mogao biti odgođen kako bi mogli biti doneseni neki zakoni koje je nazvao kritičnim, javlja Anadolija.

Prema njegovim riječima, britanska Vlada je otkazala prekid rada parlamenta koji je bio planiran polovicom veljače.

“Možda ćemo trebati dodatno vrijeme da donesemo kritične zakone. Ako već ostvarimo dovoljan napredak, možda nam to neće biti potrebno. Ipak, u ovom trenutku ne znam točno što će se dogoditi”, rekao je Hunt.

Hunt je najavio i prijedloge koje će predstaviti Europskoj uniji kao pokušaj rješavanja pitanja dogovora oko granice s Irskom nakon Brexita.

EU odbija nove pregovore

Britanski parlamentarci su prije nekoliko dana premijerki Theresi May poručili da s Europskom unijom ponovo pokrene pregovore oko Brexita vezane za pitanje granice s Irskom, no Bruxelles je vrlo brzo odbio ideju novih pregovora o sporazumu.

“Sastavit ćemo prijedloge. Trebat će nekoliko dana da to učinimo”, rekao je Hunt.

“Vjerujem kako postoji potencijal među svim različitim mogućnostima o kojima se raspravljalo. No trebamo ih sastaviti, osigurati da odgovaraju pitanjima koje je istaknula Europska unija i tada ćemo imati odgovarajuću diskusiju”, dodao je britanski ministar vanjskih poslova.

Bliži se dan Brexita

Prije datuma Brexita, planiranog za 29. ožujka, britanski parlament bi trebao usvojiti niz zakona koji se odnose na migracije, trgovinu, financijske usluge, poljoprivredu, ribarstvo i zdravstvo.

Britanski parlament je nedavno, na osnovu 432 glasa “protiv” i 202 “za”, odbacio sporazum o Brexitu, koji je premijerka May prethodno postigla s predstavnicima Europske unije.

Ukoliko se proces bude normalno odvijao, Velika Britanija će krajem ožujka i službeno napustiti EU.

Na referendumu održanom 23. lipnja 2016. godine većina Britanaca glasala je za izlazak iz Unije.

Izvor: Agencije