Oglasi

Husein Kavazović novi reisu-l-ulema u BiH

Institucija reisa u Bošnjaka i način biranja predstavljaju jedinstvenu praksu u muslimanskom svijetu.

Tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović izabran je u nedjelju za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je proveo 19 godina na poziciji reisu-l-uleme IZ u BiH, Mustafa ef. Cerić dobio je nasljednika.

Izborno tijelo, tajnim glasanjem, biralo je jednog od tri kandidata iz uže selekcije.

Institucija reisa u Bošnjaka i način biranja predstavljaju jedinstvenu praksu u muslimanskom svijetu, izvještava iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Azalea Džanko.

Njegova nadležnost precizno je definirana Ustavom IZ u BiH, a samo njeni istaknuti članovi mogu obnašati tu funkciju.

Predsjednik Sabora IZ u BiH Safet Softić pojašnjava: "Reisu-l-ulema je vrhovni poglavar muslimana, koji objedinjuje muslimane i u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, dijaspori, diljem svijeta. On je ipak jedna vrsta vezivnog tkiva koji povezuje sve te muslimane u jednu zajednicu i čini ih aktivnim članovima te zajednice."

Tri kandidata

Novi reis izabran je između tri kandidata iz užeg izbora, koje je utvrdio Sabor IZ u BiH.

Husein ef. Kavazović je diplomirao na egipatskom Al-Azharu. Od 1992. godine je na čelu najvećeg muftiluka u okviru IZ u BiH.

Nusret ef. Abdibegović za travničkog muftiju je imenovan 1993. godine. Magistrirao je iz oblasti šerijatskog prava na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

S istim brojem muftijskog iskustva kao prethodni kandidat je i sarajevski muftija Husein ef. Smajić.

Posebno se ističe njegov rad u Međureligijskom vijeću (MRV) Bosne i Hercegovine.

Kavazović je osvojio 240 glasova članova izbornog tijela, Abdibegović 69 glasova, a Smajić 45 glasova.

Sa sedmogodišnjim mandatom, koji se može jednom obnoviti, reisu-l-ulema ima i širu, društvenu ulogu.

Građani su ponudili svoja razmišljanja o tome kakvu ulogu reis treba imati.

"To treba distancirati od svih mogućih političkih djelovanja, jer IZ u BiH upravo je stvorena za vjernika, da se bave vjerskim stvarima i sudbinskim pitanjima muslimana Bošnjaka", kazao je jedan građanin Sarajeva.

I mladi imaju svoje mišljenje o ulozi reisa: "To je funkcija koja treba biti uzor, ponos i mladima i starima, treba biti nešto uzvišeno."

"Prije svega pošten, dobar i političar, mudar političar, ako šta treba da nam skrene pažnju na mudar način", mišljenja je njena sugrađanka.

Pozitivna očekivanja

Neki imaju drugačije mišljenje: "Meni, kao građaninu, bi trebalo da znači da je to usko vjerska funkcija, gdje se ti ljudi ne bi trebali miješati u politiku. Međutim, danas smo sve više svjedoci da se vjerski poglavari miješaju u politiku. Ja dolazim iz Srbije, to je i tamo slučaj."

Predstavnici IZ u BiH imaju pozitivna očekivanja kada je riječ o novom poglavaru IZ u BiH.

"Ja iz Podrinja dolazim. Nadamo se da će novi reisu-l-ulema nastaviti put starog reisa, koji je imao izuzetno dobru saradnju i podršku je davao Podrinju, da će to tako i ostati i da će se tako nastaviti", rekao je glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić.

Članovi izbornog tijela tajnim glasovima biraju novog reisu-l-ulemu. Njega čine različiti predstavnici IZ u BiH.

Devetnaestog novembra formalno ističe mandat aktuelnom reisu-l-ulemi, a istog dana u Gazihusrevbegovoj džamiji bitće izvršena svečana primopredaja. 

Izvor: Al Jazeera