Husi žele ujedinjen i demokratski Jemen

Nikada nije dogovoreno da se preda kontrola nad lukom u Hodeidahu, kazao je Mohammed Ali al-Houthi (EPA)

Sanaa, Jemen – Četiri godine rata su uzele razoran danak Jemenu, naciji koju su Rimljani jednom opisali kao “sretnu Arabiju”. U naciji od oko 28 miliona ljudi, zapanjujućih 22 miliona sada treba neki vid pomoći da preživi. Zračni napadi su sravnili biznise i tvornice, milioni djece sada izostaju iz škole, a Ujedinjeni narodi su upozorili da bi ako se borbe nastave glad mogla obuhvatiti državu u naredna tri mjeseca.

U pokušaju da olakšaju patnju, predstavnici zaraćenih snaga u državi složili su se u decembru u Švedskoj da će provesti prekid vatre u gradu Hodeidahu i okolnom guvernoratu, glavnoj humanitarnoj žili kucavici za Jemen. Delegati iz pobunjeničkog pokreta Husi i jemenske Vlade pristali su povući vojnike iz ovog grada, koji je centar, i dozvoliti da lukama u Hodeidahu upravljaju i da ih prate uz UN-ovu podršku.

Iako je to prvo značajno postignuće u mirovnim nastojanjima od kako je sukob eruptirao krajem 2014. godine, budućnost Jemena i dalje visi u zraku. Usred ove nesigurnosti, Al Jazeera je razgovarala s Mohammedom Alijem al-Houthijem, šefom Vrhovnog revolucionarnog komiteta pobunjenika Husa, o prekidu vatre u Hodeidahu, odnosom njegovog pokreta s Iranom i završnoj etapi pokreta Husi u Jemenu.

  • Zašto ste prihvatili UN-ov plan za Hodeidah, koji znači da će Vaše snage predati kontrolu nad lukom i napustiti grad?

–  To što se govori nije tačno, jer nikada nije dogovoreno da se preda kontrola nad lukom u Hodeidahu, kao što pitanje tvrdi. Umjesto toga, postojat će prirodni nivo praćenja u normalnom okviru luke, baš kao što je slučaj s praćenjem bilo kakvih izbora. Dokazi za ovo su to što će postojati [UN-ov] komitet za koordinaciju, koji će vršiti praćenje i ta uloga neće ni u kojem slučaju značiti kršenje suvereniteta, kako neki ljudi tvrde. Štaviše, ovo dolazi u specifičnoj ulozi, koju je uspostavio švedski sporazum, koji ima za cilj razriješiti konflikt. Kaako je tekst ugovora ustanovio, to će se odnositi samo na Hodeidah.

  • Je li povlačenje proisteklo iz gubitaka koje su Vaše snage pretrpjele u danima pred pregovore, ili zato što ste znali da će izgubiti ako se borbe nastave?

– Naša uloga danas je da govorimo o miru, a ne drugačije. Mi smatramo da je rat loš izbor, ali on nam je nametnut. Čak i Vijeće sigurnosti UN-a sada govori o miru i da je prva i jedina opcija za Jemen mir. Mi smo pokrenuli inicijative za mir kao što je prekid ispaljivanja raketa i letećih bespilotnih letjelica, sve da dokažemo svijetu da smo spremni uključiti se u mir, ali da, isto tako, ne strahujemo od rata.

Što se Hodeidaha tiče, naše snage su tamo bile na iznimnoj osnovi, a guvernorat Hodeidah ne bi tako trebao funkcionirati. Mi smo bili u Hodeidahu prije nego što ga je [koalicija Saudijske Arabije i UAE-a] napala. Stoga je ponovno raspoređivanje snaga s ciljem da se riješi sukob. Da ova stvar ima veze s, kako je spomenuto u Vašem pitanju, gubicima na bojnom polju i drugim pitanjima, mi bismo zahtijevali da sporazum pokrije sve frontove, ali umjesto toga, pristali smo na djelimični prekid vatre u Hodeidahu, s razumijevanjem da će biti poduzeti naredni koraci da se prekid vatre realizira na svim frontovima.

Govorimo vam: Budite sigurni da nema takve stvari [kao što je ta da naše snage trpe gubitke]. I dalje smo u punoj snazi i imamo snažne opcije. Međutim, kada nudimo takve stvari, mi ih nudimo u kontekstu naše slobodne interakcije u potrazi za trajnim mirom i da naše društvo, naciju i narod izvedemo iz gladi i opsade koje su im nametnute.

  • Glasnogovornik Vašeg pokreta Mohammad Abdul Salam rekao je Al Jazeeri u Švedskoj u decembru da bi on volio vidjeti prelaznu vladu koja predstavlja ‘sve političke stranke’. Možete li opisati kako bi to izgledalo?

– Za prijedlog vlade, da, predali smo kao inicijativu, ja sam predstavio i predao Vijeću sigurnosti, kao i UN-ovom izaslaniku i drugima. Mi smo predstavili formiranje vlade, održavanje izbora i druge korake. Što se tiče tog kakva bi ta vlada bila i kako bi izgledala, to je predmet sporazuma, kroz dijalog s drugim međunarodnim strankama, kroz sporazum s onima koji su spomenuti u inicijativi, uzimajući u razmatranje domaću situaciju lokalnih jemenskih stranki.

Ako Bog da, situacija za vladu, ako bude sastavljena od tehnokrata da ne bi bila podložna kvotama i stranačkim tendencijama, bit će zdrava i bit će to vlada koja može upravljati fazom tranzicije i preći na izbore. Imat će specifičan program i mehanizme da ih provede od prvog susreta.

  • Da li bi ova nova vlada bila demokratska, izabrana kroz slobodne i fer izbore? Ili će ovo dovesti do Jemena kojim upravljaju Husi?

– Ja mislim da će vlada tokom prelaznog perioda biti konsenzusna, jer postratni Jemen će trebati konsenzus da mu omogući da se pripremi za izbore. Mi pozdravljamo održavanje ozbiljnih izbora, koji mogu preoblikovati Zastupnički dom i druge izborne odbore u Republici Jemen.

  • Kakav je odnos pokreta Husi i Saudijaca? Da li Mohammad Abdul Salam i dalje održava tajne razgovore sa Saudijcima i Emiraćanima u Omanu?

– Mislim da to nisu tajni razgovori, kao što tvrdite. Pregovori su se desili u Kuvajtu. Ono što je došlo od Omanaca, kao poruke ili pitanja, to je druga stvar i ne smatra se pregovorima – ni sa Saudijcima, ni s Emiraćanima.

  • Šta možemo očekivati na mirovnim pregovorima zakazanim za januar?

– Ako Bog da, očekujemo da će sve prepreke na pregovorima iz Švedske biti prevaziđene. Nadamo se da će politički okvir biti podržan, kao i ekonomski mehanizam za isplatu plata. Također se nadamo da će doći do podržavanja mehanizma za rekonstrukciju, da borbe prestanu i da blokada bude podignuta, uključujući i zračnu blokadu, da se ponovo otvori aerodrom u Sanaai, i niz drugih neriješenih pitanja i stvari koje moraju biti učinjene dostupnim jemenskom narodu. Praksa koja se sada dešava je zločin po međunarodnom i humanitarnom zakonu.

  • Vaš pokret je optužen za velika kršenja ljudskih prava, uključujući mučenje i ubistvo političkih oponenata, aktivista za ljudska prava i opozicionih boraca. Rekli ste da ćete provesti istragu ovih navoda, gdje ste u ovoj istrazi?

– Prvo, u načelu, kako ste rekli, to su optužbe. Zatim, pozvali smo Političko vijeće i jemensku Vladu da istraže ove navode. Niz komiteta će se sastati i nadamo se da je napravljen pomak u navodnim ilegalnim praksama tokom istraga.

Postoje mediji koji su razotkrili neke od tih optužbi i laži, kao što su optužbe za mučenje doktora iz Ibba. Neki mediji su otkrili, nakon istrage i potvrde, da je on mentalno bolestan. Možete i sami to istražiti. Isto tako, postoje brojni slučajevi koji su izmišljeni i koje prati medijska pomama, dok su to, ustvari, lažne i netačne optužbe. Međutim, mi smo pozvali Vladu da istraži ostatak navoda o kojima pričaju.

  • Saudijci kažu da su rakete koje ste ispalili u kraljevstvo proizvedene u Iranu. Jesu li vam Iranci poslali ove rakete? Ili su to jemenske rakete s iranskom tehnologijom?

– Poštujući njihov govor o tome da su rakete iranske i slično, mislim da ima mnogo predrasuda. Propaganda da agresija [koalicija Saudijska Arabija – UAE] doprinosi našoj državi nije tačna i svaki potez koji su napravili je nelogičan. Govorio sam u više intervjua na ovu temu i više puta sam rekao: Mi imamo raketnu brigadu i imamo rakete, i njima smo paradirali na trgu Sabaeen u Sanaai tokom nekih nacionalnih proslava. To je nešto što se o Jemenu zna i što nije tajna. Također sam rekao da su rakete koje smo ispalili bile ruske i korejske koje su bile u službi i pohranjene u jemenskoj vojsci. Naša vojska ima raketne brigade i osoba na čelu Ministarstva odbrane komanduje njima.

Ovo nije tajna, niti je čudna stvar da je jemenski narod u stanju razviti svoje sposbnosti i koristiti svoje rakete da napada [neprijatelja] kao način da se odvrati agresija koja je usmjerena na naš narod. Naša vojska je ispalila ove rakete da odvrati agresiju [koalicije Saudijska Arabija – UAE], a ne da napada druge.

  • Kako tumačite prisustvo Saudijske Arabije i UAE-a u Jemenu i njegov efekat na socijalnu, političku i sigurnosnu situaciju u predjelima kao što su Al-Mahrah, Socotra i lučki grad Aden?

– Što se tiče prisustva Saudijske Arabije, do današnjeg dana to je prisustvo okupatora. Jemenski narod to vidi kao prisustvo napadača. Ne posmatra se kao prisustvo koje podržava Jemen ili podržava njegov narod. Njihovi ciljevi su dobro poznati i jasni, sve što oni radi ukazuje jasno na to da je ovo okupacija, invazija, i nije djelovanje da se zaštiti Republika Jemen. Da su željeli, bilo Ujedinjeni Arapski Emirati ili Saudijska Arabija, da podrže Jemen, bilo je drugih načina da se podrži i ojača njegova ekonomija i razvoj. Ali, ono što rade danas, uništavaju civilnu infrastrukturu, bombardiraju i napadaju jemenski narod, jasan je dokaz da ovo što rade ne služi jemenskom narodu – sada, niti u budućnosti.

Što se njihovog prisustva tiče, ne mislim da će utjecati na jemenski narod. Bilo je mnogo država koje su izvršile invaziju na naš narod, a mi smo bili u stanju poraziti ih i istjerati i napustili su našu državu podvijenog repa. Jemen, poznat kao groblje napadača u prošlosti, danas je i dalje groblje za njih i, ako Bog da, narod Jemena će biti u stanju postići svoju nezavisnost i stabilnost.

  • Kako zamišljate budućnost Jemena?

– Naša vizija za budućnost Jemena je da želimo vidjeti ujedinjen, nezavisan i demokratski Jemen. Jemen u kojem razvoj može biti osnažen, Jemen koji može biti moćan u svom razvoju, u svojoj upotrebi svojih resursa, poboljšanju svog statusa i prisustva, u svom recipročnom odnosu sa susjednima, bratskim i prijateljskim državama. Da Jemen ne bi trebao biti podvrgnut nikakvom starateljstvu u budućnosti, da bude slobodan, da gradi svoju populaciju. [Želimo] vidjeti narod Jemena obrazovan, vidjeti da zdravstvena njega dosegne sva sela i regije u svim pokrajinama. Također da vidimo Jemen slobodan od terorizma, slobodan od ekstremizma, izgrađen na osnovama prihvatanja jedni drugih.

Jemen koji ne nameće svoje planove ili ne nameće ništa drugima. Prije toga, Jemen dijaloga, Jemen koji prihvata dijalog s drugima kao ravnima i u potpunom suverenitetu nad svojom zemljom. Nezavisan i prosperitetan Jemen, kojim vlada zakon, gdje pravda preovladava, daleko od destrukcije, plaćeništva i dalje od stanja u kojem smo tuđe lutke.

Izvor: Al Jazeera