Hyperloop – voz koji će juriti 1.200 na sat

Za nekoliko godina bit će potrebno samo 12 minuta da se pređe 150 kilometara od Dubaija do Abu Dhabija, ako proradi futuristički supersonični saobraćajni sistem izmeđa ta dva grada Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Projekt je pokrenut potpisivanjem sporazuma Agencije za ceste i saobraćaj iz Dubaija i kalifornijske kompanije Hyperloop One.

Tim “povijesnim sporazumom počet ćemo analizirati mogućnost prvog svjetskog sistema Hyperloop”, kazao je Rob Lloyd, čelnik američke kompanije novinarima u Burj Khalifi u Dubaiju, najvišoj zgradi na svijetu.

Rekao je da će prve studije analizirati “vrijednost koju bi Hyperloop One donio Dubaiju i Emiratima”.

Prvo testiranje tog sistema obavljeno je u maju u američkoj pustinji u Nevadi, kada su kapsule uspjele doseći brzinu od 1.200 kilometara na sat.

Brži i jeftiniji od aviona

Do komercijalizacije projekta moglo bi doći 2020-2021. godine, rekao je Josh Giegel, dužnosnik kompanije osnovane 2014. godine.

Ako se projekt pokaže uspješnim, mogao bi se dalje razvijati i povezati Dubai s Rijadom za 50 minuta, što je razdaljina koju avion prelazi za dva sata.

Hyperloop je futuristički putnički i teretni sistem prijevoza s cijevi kroz koju prolazi kapsula, a promotori kažu da bi mogao omogućiti postizanje gotovo veće brzine od one zvuka.

Kompanija tvrdi da sistem nudi bolju sigurnost od putničkih aviona, niže cijene gradnje i održavanja od vozova velikih brzina te potrošnju energije po osobi sličnu brzini bicikla.

Hyperloop One temelji se na ideji koju ju je prije tri godine iznio milijarder Elon Musk, poduzetnik koji stoji iza kompanije za električne automobile Tesla i SpaceX-a, koncepta privatnog svemirskog broda.

Izvor: Agencije