Hypo Alpe Adria International gasi žiroračune

Računi će biti ugašeni zaključno sa 25. augustom (Reuters)

Austrijska banka Hypo Alpe Adria International otkazala je sve preostale žiroračune svojih klijenata, koje je o tome obavijestila pisanim putem.

Klijenti su dobili dopis da će njihovi žiroračuni biti ukinuti, a ako ne podignu novac morat će ga preuzeti na sudu, prenosi Tanjug.

U objavi je navedeno osam žiroračuna.

Odluka se ne odnosi na račune klijenata na Balkanu.

Krajem jula Austrijski parlament usvojio je specijalni zakon u vezi sa rješavanjem sudbine Hypo Alpe Adria Banke, koji predviđa razgrađivanje banke radi gašenja, prodaje mreže na Balkanu, kao i ukidanje poslova štednje i držanja novca u Hypo Alpe Adria International.

Gašenje računa

“U skladu sa mjerama restruktuiranja žiroračuni će biti ugašeni zaključno sa 20, odnosno 25. augustom”, najavljeno je na internetskoj stranici banke.

U dopisu klijenti se pozivaju da najkasnije do 15, odnosno 20. augusta saopće alternativni račun, jer u suprotnom novac koji ne bude bio podignut bit će “deponiran o trošku vlasnika računa u sudu u Klagenfurtu”.

Austrijska vlada odlučila je osnovati preduzeće koje će preuzeti sve “loše” strane banke kako bi rasteretila mrežu na Balkanu za prodaju i potom ugasila Hypo banku koju je država bila prinuđena preuzeti prije više godina kako bi spriječila krah bankarskog sektora.

Izvor: Agencije