Hypo Banka (ne) napušta regiju

Hypo Alpe Adria Banka "i pod novim vlasnikom ostaje u Hrvatskoj" (Pixsell)

Do sredine 2012. godine Hypo Alpe Adria Banka pripremit će temelje za prodaju svojih podružnica u zemljama jugoistočne Europe, najavio je šef uprave Gottwald Kranebitter.

Hypo će za podružnice u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, te Bosni i Hercegovini tražiti 1,5 milijardi eura, a to jedva da pokriva knjigovodstvenu vrijednost banaka.

Hypo ima problem sa nepokrivenim kreditima, te je Kranebitter rekao da će iz balkanskih podružnica povući četiri milijarde eura neaktivne imovine da bi olakšali njihovu prodaju.

Kako prodaja podružnica u Italiji ili Austriji ne dolazi u obzir, šef Hypo Banke odlučio je prodati mrežu banaka u zemljama bivše Jugoslavije.

Hypo je još prošle godine počeo napuštati neke zemlje istočne Evrope. Očekuje se da će prodajom Hypoa posao izgubiti oko 800 radnika ove grupe.

Još jedan razlog je taj što austrijska banka u sljedećoj godini mora ostvariti prihod od nekoliko stotina milijuna eura.

Demant iz Hrvatske i Srbije

Banka je u ponedjeljak opovrgnula pisanje inozemnih novinskih agencija da jeKranebitter kazao da se banka planira povući iz zemalja bivše Jugoslavije.

“Hypo Alpe-Adria-Banka d.d. reagira na u potpunosti netačno interpretirane izjave predsjednika Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. International AG, dr. Gottwalda Kranebittera o budućem poslovanju Hypo Grupe u regiji, a posebice u Hrvatskoj. Naime, dr. Gottwald Kranebitter u svom intervjuu za austrijski magazin Trend nije rekao kako će Hypo Grupa povlačiti iz zemalja bivše Jugoslavije, jer je to u potpunosti netočno”, navodi se u današnjem saopćenju iz hrvatske podružnice te austrijske banke.

Umjesto toga, rečena je već odavno poznata i prilikom nacionalizacije banke krajem 2009. godine od strane Republike Austrije komunicirana činjenica da će se banka re-privatizirati kada će ponovno biti stabilna, navodi se još u saopćenju.

“Sukladno tome, priprema procesa prodaje započet će sredinom 2012. godine, pri čemu će Hypo u obzir uzeti samo potencijalne kvalitetne partnere koji će omogućiti dugoročno održivo poslovanje. S time da moramo još jednom naglasiti kako je teza da se Hypo povlači iz Hrvatske u potpunosti netočna jer će Hypo banka i pod potencijalnim novim vlasnikom nastaviti poslovati u Hrvatskoj, pogotovo jer u Hrvatskoj, koja je jedno od ključnih tržišta Hypo Grupe imamo više od 10 posto tržišnog udjela, banka smo broj četiri na hrvatskom tržištu s više od 400.000 klijenata čiji broj kontinuirano raste, te nastavljamo razvijati svoje poslovanje i otvarati nove poslovnice”, navodi se u saopćenju.

I Hipo banka u Srbiji saopštila je danas da “su tvrdnje u vezi sa povlačenjem poslovanja sa srpskog tržišta u potpunosti netačne”.

“Gospodin Kranebiter u svom intervjuu nije rekao kako će se ”Hipo grupa” povlačiti iz zemalja bivše Jugoslavije, jer je to u potpunosti netačno”, ukazano je u saopštenju.

Tačna informacija je da postoji strateški plan “Hipo grupe” da se, najkasnije do kraja 2014. godine, pronađe novi vlasnik, kako bi se država Austrija, kao trenutni vlasnik, povukla sa te pozicije. Region jugoistočne Evrope predstavlja veoma važan dio poslovanja “Hipo grupe”, zbog čega apsolutno ne postoje razlozi sa povlačenje sa ove teritorije, navela je banka.
Identično saopćenje je izdato i od strane Hypo banke Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije