Hyundai i Kia povući će 240.000 vozila

Hyundai i Kia prethodno su odbili dobrovoljno postupiti po nalogu države (Reuters)

Vlada Južne Koreje naložila je proizvođačima automobila Hyundai i Kia Motors povlačenje blizu 240.000 automobila nakon informacija koje je dobila od jednog zviždača.

Bivši zaposlenik kompanije Hyundai, inženjer Kim Gwang-ho, pokrenuo je zabrinutost izvijestivši o greškama u proizvodnji, koje zahvataju 12 modela automobila.

Ovo je prvi put da je vlada te zemlje naredila obavezno povlačenje vozila.

Hyundai i Kia odbili su dobrovoljno postupiti po nalogu, rekavši da bilo koji problemi koji su postojali nisu ugrozili sigurnost ljudi.

Kia je podružnica Hyundaija, a predstavnici kompanije zatražili su od državnog tužioca da pronađe bilo kakav dokaz o prikrivanju nedostataka na automobilima.

Sporni modeli

Sporni modeli uključuju Hyundaijevu porodičnu limuzinu i30, srednje veliki model Sonatu, luksuzni Genesis, dok je kod Kije sporan model Mohave, kao i kombi Carnival.

Kod ovih i još nekih drugih modela utvrđeni su problemi s vakuumskim cijevima, crijevima za gorivo, parkirnim kočnicama, kao i s još nekoliko drugih neispravnih dijelova.

Planirano povlačenje nadovezat će se na 1,5 miliona automobila čiji su popravak Hyundai i Kia ponudili prošlog mjeseca u Južnoj Koreji i SAD-u zbog mogućeg usporavanja motora.

Izvor: Agencije