Oglasi

I CIA otvorila istragu o aferi Petraeus

Nakon FBI-ja i Pentagona, istragu provodi i Centralna obavještajna agencija, koju je 14 mjeseci vodio bivši general.
Ljubavnu aferu Petraeusa i Broadwell otkrio je FBIEPA

Nakon Federalnog istražnog biroa (FBI) i Pentagona, istragu o aferi nakon ostavke direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) Davida Petraeusa otvorila je i sama CIA.

Agencija koju je 14 mjeseci vodio bivši general otvorila je administrativnu istragu, rekao je glasnogovornik CIA-e Preston Golson.

On je kazao da je istraga "neslužbena i da ne očekuje nikakav poseban rezultat".

Petraeus je podnio ostavku 9. novembra, kada je priznao vezu s Paulom Broadwell, bivšom oficirkom američke vojske i koautoricom Petraeusove biografije.

S njom je imao ljubavnu aferu, zbog koje je bivši direktor CIA-e dao ostavku, otkrio je FBI u sklopu istrage o upadu u sigurnosni sistem CIA-e, a koja je uključivala i Petraeusovu elektronsku poštu.

Istraga je dovela do e-mailova koji su otkrili da je Petraeus u ljubavnoj vezi s Broadwell.

Sada se ne vodi pravosudna istraga o Petraeusu. Povjerljivi dokumenti su pronađeni u kompjuteru Broadwell, ali ništa ne ukazuje da joj ih je dostavio direktor CIA-e.

Nema negativnih posljedica

Novinarki CNN-a Petraeus je u četvrtak rekao da nikada nije dao neki povjerljivi dokument Brodwell.

Ministar pravosuđa Eric Holder je, također, izjavio da ta afera nikada nije predstavljala prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Predsjednik Barack Obama je u srijedu kazao da nije vidio dokaz o širenju tajnih informacija koje bi imale negativne posljedice za nacionalnu sigurnost.

Pentagon, također, vodi istragu o generalu Johnu Allenu zbog moguće neprimjerene komunikacije s Jill Kelley, poznate iz društvenih krugova na Floridi.

Kelley se nalazi u središtu afere koja je Petraeusa koštala funkcije.

Allen negira bilo kakav prestup.

Nakon prijave Kelley u vezi a anonimnim elektonskim prijetnjama koje je primila, policija je otkrila da ih je poslala Broadwell, čime je obznanila svoju vezu s Petraeusom i korespondenciju Allena i Kelley.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.