I djeca iz Eritreje napuštaju zemlju

U Eritreji nema rata ni gladi, ali nakon Sirije ova država je druga po broju zatraženih azila u Evropi. Hiljade Eritrejaca također prelaze opasan put preko granice kako bi došli u Etiopiju.

Sve je više Eritrejaca koji napuštaju svoju državu. Brdovita granica sa Etiopijom odnedavno je postala popularna ruta kojom oni odlaze iz ove najmlađe afričke države.

Na Yemanea Gebrua i njegovu porodicu naišli smo na jednom od 20 prijelaza na sjevernoj granici Eritreje sa Etiopijom. Kažu da su morali pješačiti tri dana da stignu ovdje.

„Život je u Eritreji postao nepodnošljiv. Nisam htio napustiti svoju zemlju. Ja sam obični pastir kojeg politika ne zanima, ali predstavnici vlasti mi ne daju mira”, kaže Gebru.

Ujedinjeni narodi navode da najmanje 300 Eritrejaca dnevno stiže na granicu. Prvo ih odvode u odgovarajuće centre, gdje se zvanično registriraju prije nego ih prebace u izbjegličke kampove.

Izbjegavanje regrutacije

Većina onih koji napuštaju Eritreju su mladići i djevojke koji žele izbjeći regrutaciju, koja je obavezna za sve koji završe školovanje. Iako redovni vojni rok traje 18 mjeseci, mnogi regruti su prisiljeni da vojsku služe decenijama.

Thomas Sibra ima 21 godinu. Iz Eritreje pokušava pobjeći od svoje 14. godine.

“Regrutacija nije ograničena starosnom dobi. Ako možete nositi pušku, vojska vas može mobilizirati. Čak i moj 60-godišnji otac, koji je gotovo slijep, pripadnik je vojske. Ne želim živjeti takav život”, kaže Thomas Sibra.

I najmlađi napuštaju Eritreju. Hiljade djece, od kojih neka imaju tek šest ili sedam godina, u Etiopiju dolaze sami. Smješteni su u izbjeglički kamp Maaini u regiji Tigrai.

„Svi građani, uključujući i djecu, ispaštaju zbog politike koju provode vlasti. Prisiljeni su da bježe nakon što njihove roditelje mobiliziraju ili uhapse, jer ne žele služiti u vojsci”, kaže Kidane Hase, predstavnik izbjeglica.

Jedan broj izbjeglica kaže da žele otići u Evropu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera