I djeca žrtve napada na medresu u Afganistanu

Talibani su odbacili navode da su se njihovi borci nalazili u školi tokom napada (AP)

Brojni civli, uključujući i djecu, ubijeni su u zračnom napadu na medresu (vjerska škola) u sjevernoj afganistanskoj provinciji Kuduz, kazali su svjedoci i zvaničnici.

Vjerska škola u distriktu Dasht-e-Achin je bila meta zračnih napada, koji su rezultirali smrću najmanje 70 ljudi, uključujući visoke komandante talibana, kazao je zvaničnik distrikta Al Jazeeri, pod uslovom anonimnosti.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Afganistana Mohammad Radmanish kazao je Al Jazeeri da su cilj zračnih udara  bili “komandanti talibana”.

“U zračnom udaru je ubijeno više od 30 boraca talibana, uključujući devet komandanata. Bombardiran je talibanski centar za obuku i tamo nije bilo civila”, kazao je on.

Misija UN-a će istražiti incident

Talibani su odbacili navode da su se njihovi borci nalazili u školi tokom napada.

Svjedok je kazao Al Jazeeri da je ceremonija uključivala i “veliki broj civila” te da su su porodice stradalih u napadu “bile devastirane”.

“Tamo su se nalazila djeca od 11 ili 12 godina, kojima su dodijeljene nagrade i pokloni nakon što su završili religijske kurseve. Majke vrište i plaču ispred bolnice zbog smrti njihove djece i svi plaču s njima”, kazao je za Al Jazeeru Mohammed Abdul Hag, koji je svjedočio napadu.

Drugi svjedok je Al Jazeeri kazao da je više od 100 ljudi ubijeno u napadu.

Misija Ujedinjenih naroda u Afganistanu je navela na Twitteru da će tim za ljudska prava istražiti incident.

Fotografije koje kruže društvenim medijima prikazuju djecu koja su navodno ubijena, a natpis je: “Ja nisam terorista”.

U bolnicu u Kunduzu primljeno 57 civila

Al Jazeera nije mogla potvrditi vjerodostojnost fotografija.

Talibani su u saopćenju dostavljenom Al Jazeeri naveli da je u napadu ubijeno gotovo 150 vjerskih učenjaka i civila, a da su većinom djeca među ubijenima i ranjenima.

Grupa odbacuje navode da su se njeni borci nalazili u školi za vrijeme napada.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Kabulu potvrdio je u utorak ujutro da je u “regionalnu bolnicu u Kunduzu primljeno 57 civila, među kojima ima djece i staraca, kao i petero mrtvih”.

Izvor: Al Jazeera