I dubrovački gospari i gospe uče kineski

Prije Dubrovčana kineski jezik su učili u Zagrebu i Varaždinu (Konfucijev institut)

Piše: Mladen Obrenović

Kad je Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu odlučio ponuditi besplatan tečaj kineskog jezika građanima Dubrovnika, predvidjevši za to dvije skupine po 15 polaznika, nemalo su se iznenadili pozitivnoj reakciji. Za sat vremena sve je bilo popunjeno.

„Do kraja dana otvorili smo još četiri dodatne skupine i uspjeli smo upisati 90 ljudi. Za jedan radni dan napravili smo ono što smo planirali raditi 10 radnih dana“, pohvalio se Krešimir Jurak, voditelj Konfucijevog instituta.

„Sama informacija da imamo još 150 ljudi na listi čekanja zainteresiranih za program učenja kineskog jezika, a koji ga nisu uspjeli upisati, pokazuje veliki interes Dubrovčana“, dodaje.

Kinezi sve brojniji

Logika Dubrovčana je jednostavna – biser hrvatskog Jadrana, ali i dio svjetske kulturne baštine svake godine posjećuje sve više turista. Među njima sve su češći gosti iz Kine. I baš zato kineski će biti sve potrebniji, bilo da turističke grupe koje dolaze uz svoje vodiče angažiraju i pratitelje, bilo da vlasnici ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta znaju goste bar pozdraviti na kineskom i pružiti im osnovnu uslugu.

„Dubrovnik nam je od prvog trenutka bio zanimljiv, pogotovo zbog njegovog turisitčkog potencijala. Svjesni smo da je kineski turizam jedan od segmenata kojim bismo se htjeli baviti i specijalizirati ga, naravno uz klasične dijelove kineskog jezika i kulture. Dubrovnik se tu pokazao kao najbolja točka, jer vlada veliki interes kineskih državljana kada dolaze u Hrvatsku da posjete baš Dubrovnik. I stoga smo očekivali da će Dubrovčani, i zbog interesa i nekih pragmatičnijih razloga, svakako ‘razgrabiti’. To se pokazalo točnim“, ukazuje Jurak.

Njegove riječi potvrđuju i statistički podaci Turističke zajednice Grada Dubrovnika, u kojem je posljednjih godina porastao broj turista iz Kine. Prije četiri godine registrirani su dolasci „samo“ 2.368 Kineza, a prošle godine zabilježeno je višestruko više dolazaka – u ljepotama Dubrovnika i delicijama koje se tamo nude uživalo je 8.532 kineska državljanina. (I dalje na listi stranih gostiju prednjače gosti iz Velike Britanije, jer je svaki sedmi turist iz te zemlje.)

Jedinstvena, a besplatna prilika

Za Marija Jelića, diplomiranog ekonomistu iz Dubrovnika, dileme nije bilo – iskoristio je jedinstvenu priliku da pokuša naučiti jedan jezik koji će mu sigurno koristiti u budućnosti.

Poduku drže izvorni govornici [Konfucijev institut]

„Predavanja su iznimno zanimljiva. Profesorica Lisa je jako simpatična i koristi se različitim nastavnim metodama da nam približi ne samo jezik, već i kinesku kulturu. Iznimno je zahtjevno i čeka me puno posla, ali se istovremeno jako radujem novim izazovima“, zaključuje.

Učenje traje osam godina

Kad završe prvi stupanj, Marijeti, Mariju i ostalim polaznicima bit će ponuđena i mogućnost nastavka učenja jezika. Konfucijev institut nudi im, za sada sve besplatno, mogućnost pohađanja jezičnih programa nekoliko godina.

„Oni su tek krenuli, sukladno europskom referentnom okviru za strane jezike, s razinom A 1.1, no čim završimo namjeravamo im ponuditi mogućnost upisa u drugi semestar. Ovisno o njima, njihovoj volji i želji da se nastave usavršavati, praktično će moći učiti kod nas svih osam godina“, objašnjava Jurak.

Nakon završenog prvog stupnja znat će osnove kineskog jezika, osnovne elemente predstavljanja i pozdravljanja, a što dulje ostanu u programu njihova će razina znanja, pogotovo konverzacijska, rasti.

„Jezična barijera iznimno je velika, jer većina kineskih turista koji dolaze su u nekakvim velikim grupama i turama, ne samo kod nas nego i diljem Europe i svijeta. Ne govore niti jedan strani jezik, osim samog kineskog, pa će poznavanje kineskog svakako olakšati i komunikaciju, ali i unaprijediti kvalitetu usluge za kineske turiste“, navodi dalje Jurak.

Veliki potencijal

U Dubrovniku već sad tvrde kako kineski turisti prepoznaju da su dobrodošli, a kad čuju da se oko njih govori kineski, zbog čega se i samostalno izvan grupe mogu snaći, sve će biti lakše – i njima i njihovim domaćinima.

„Kad se budu ugodno osjećali jasno je da će preporučiti Dubrovnik ili neka druga mjesta u Hrvatskoj u koja dođu svojim prijateljima, čime će se drastično poboljšati posjećenost određenih lokaliteta u Hrvatskoj. Prije svih, u tome vidimo veliki potencijal Dubrovnika“, zaključuje Krešimir Jurak.

Na kraju, u skoroj budućnosti neće biti dovoljno reći samo „Nǐ hǎo!“ za pozdrav, „Xièxie!“ za zahvalu ili „Zàijiàn!“ na odlasku, nego će i Dubrovčanima, ali i mnogima izvan dubrovačkih zidina biti potrebno puno više.

Izvor: Al Jazeera