I Grčka uputila protestnu notu Tirani

Albanija, Zastave
Protiv nacionalnog jedinstva posebno se izražavaju u urbanim sredinama, kako u Albaniji, tako i na Kosovu (Reuters)

Nakon demarša koji su razmijenile Srbija i Albanija zbog prekinute utakmice u Beogradu i događanja koja su uslijedila, i Grčka je uputila protestnu notu Tirani zahtijevajući da albanske vlasti osude napade na grčku nacionalnu manjinu kod Gjirokastre na jugu Albanije.

„Ambasador je tražio sve potrebne mjere kako bi se našli, uhapsili i kaznili počinioci neisprovociranog napada, kao i da se zaštiti grčka nacionalna manjina uoči 28. oktobra, Dana nezavisnosti Grčke“, stoji u saopštenju grčkog Ministarstva vanjskih poslova.

Grčki ambasador u Tirani Leonidas Rokanas u demaršu albanskom Ministarstvu vanjskih poslova prenio je „ogromnu zabrinutost Grčke zbog sličnih napada na miroljubivu grčku manjinu koji predstavljaju prepreku u evropskoj perspektivi Albanije“.

Ministarstvo u Atini takođe upozorava kako „napadi ekstremista i nacionalista sigurno slabe evropsku perspektivu te zemlje, kao i da bude sjećanje na prošlost Balkana koju sve zemlje regiona moraju da ostave iza sebe u cilju dobrobiti zajedničke evropske budućnosti“.

Kako su prenijeli grčki mediji, poslije prekida utakmice u  Beogradu, stotinjak osoba sa albanskim zastavama i transparentima na kojima su bile nacionalističke poruke u jednom selu kod Gjirokastre, u neposrednoj blizini granice sa Grčkom, počeli su da lupaju izloge prodavaonica i parkirane automobile, dok ih nije zaustavila policija.

Do prekida utakmice je došlo nakon što je na stadion Partizana dronom spuštena zastava sa ucrtanom mapom tzv. velike Albanije, kojom su bili obuhvaćeni dijelovi teritorije Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke.

Izvor: Al Jazeera i agencije