I Hrvatska odustala od organizacije EURO-a 2020

Izvršni odbor UEFA-e 13 gradova u kojima će se igrati EURO 2020. odredit će na sjednici 25. septembra (EPA)

Hrvatski nogometni savez odustao je od kandidature za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2020. godine, objavila je krovna kuća hrvatskog nogometa.

Kao razlog je navedeno kako Vlada nije odgovorila na službeni dopis HNS-a u vezi kandidature, čime nije ispunjen zakonski preduslov ulaženja u utrku za domaćinstvom.

“Hrvatski nogometni savez obavijestio je danas [petak] Europsku nogometnu federaciju kako neće predati kandidaturu za domaćinstvo EURO-a 2020. Petak 2 5. travnja, posljednji je rok za predaju finalnih kandidatura za EURO 2020. godine, koji će se održati u 13 gradova diljem Europe”, piše u saopćenju HNS-a.

Iz Saveza ističu kako je “takva ideja čelnika UEFA-e oživjela želju HNS-a da Hrvatska bude domaćin tog nogometnog spektakla”.

Ističe se kako je HNS od početka poštivao sve rokove prijavljujući za domaćinstvo dva grada, Zagreb i Split, te je gradovima pravovremeno proslijedio i svu dobijenu dokumentaciju iz UEFA-e.

“Usprkos potpori oba potencijalna grada domaćina, koji su pokazali želju i volju učiniti što je potrebno za dobivanje domaćinstva, na čemu im se zahvaljujemo, HNS nije mogao zadovoljiti prvi zakonski i UEFA-in uvjet – dobivanje suglasnosti i garancije Vlade Hrvatske”, navode iz hrvatskog Saveza.

Odustali i drugi

“Nažalost, Vlada nije odgovorila na službeni dopis HNS-a u vezi kandidature za EURO 2020. Takvom odlukom Vlade nije ispunjen zakonski preduvjet ulaženja u utrku za domaćinstvom Europskog prvenstva, jer Zakon o sportu propisuje kako je za organizaciju takvog događaja nužna suglasnost Vlade. Istodobno, to je i osnovni UEFA-in uvjet kako bi kandidatura bila prihvaćena”.

Osim HNS-a, posljednjeg dana za podnošenje završnih kandidatura za domaćinstvo EURO-a 2020. godine odustali su još i turski, švicarski te francuski nogometni savezi.

Turska je odustala od organizacije jer želi biti samostalni domaćin, a ne dijeliti domaćinstvo s gradovima širom Europe, dok su Švicarci povukli kandidaturu Bazela, a Francuzi Liona jer smatraju kako će UEFA prilikom izbora favorizirati države koje do sada nisu organizirale EURO.

Švicarska je 2008. godine bila suorganizator turnira, zajedno s Austrijom, dok je Francuska domaćin narednog EURO-a za dvije godine.

“Uskoro ćemo imati 13 stadiona koji će ispunjavati kriterije za dobijanje domaćinstva EURO-a. Zato smo u poziciji da možemo organizirati čitav turnir, jer za to imamo i komunikacijsku infrastrukturu, dobre saobraćajne veze i dovoljne smještajne kapacitete, kao i veliku strast za nogometom. Zato je naš Izvršni odbor odlučio povući kandidaturu za domaćinstvo EURO-a 2020 i najaviti kandidaturu za domaćinstvo EURO-a 2024”, objavio je Nogometni savez Turske.

Ranije su se iz utrke za organizaciju EURO-a 2020. povukle i Češka, Poljska te Portugal.

Izvršni odbor UEFA-e 13 gradova u kojima će se igrati EURO 2020. odredit će na sjednici 25. septembra.

Izvor: Agencije