I Kina se uključila u borbu protiv ebole

Međunarodna federacija Crvenog križa pozvala je svijet da uloži još veći napor u suzbijanju virusa ebole u njegovom žarištu, budući da je epidemija u Zapadnoj Africi najveća i najdugotrajnija dosad zabilježena.

Novoimenovani čelni čovjek Federacije Elhadj As Sy tvrdi da ebola nije problem samo država Zapadne Afrike, već cijelog čovječanstva zbog mogućnosti njenog nekontroliranog širenja.

Napominje kako međunarodna zajednica “ulaže napore bez presedana” u borbi protiv virusa ebole, ali se plaši da će manjak razumijevanja osujetiti te napore.

“Više sam zabrinut zbog panike, straha, stigme i diskriminacije zato što ti faktori mogu potaknuti širenje epidemije puno više nego sam virus”, ocijenio je Elhadj As Sy.

Pomaže i Kina

Kineska vlada poslala je, u međuvremenu, paket od 85 tona medicinskih potrepština u Zapadnu Afriku, a ubrzo će poslati još jedan paket, čija je vrijednost procijenjena na sedam milijuna eura.

“Paket sadrži zaštitna odijela, zaštitne naočale, inhalatore i toplomjere. Bit će dostavljeni u šest država”, naveo je Wang Sheng Wen iz kineskog Ministarstva trgovine.

Paketi će prvo stići u Kinshasu, glavni grad Demokratske Republike Kongo, a njihova posljednja postaja će biti Gvineja Bisao, u koju treba stići 31. listopada.

“Najvjerojatnije ćemo omogućiti bolničke krevete, sanitetska vozila, motocikle i druge potrepštine za kontrolu i prevenciju u borbi protiv ovog virusa”, rekao je Xiao Feng Huai iz kineskog Ministarstva trgovine.

Dosad umrle 4.922 osobe

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Senegalu i Nigeriji je proglašen prestanak epidemije ebole i to su prve afričke države koje su uspjele pobijediti taj virus.

Istovremeno, u Maliju je zabilježen prvi slučaj tog oboljenja.

Na osnovu podataka USAID-a, Vlada SAD-a je do sada donirala više od 270 milijuna eura za sprečavanje širenja virusa.

Europska unija dala je više od 600 milijuna eura pogođenim državama od ožujka 2014. godine, uz dodatak da je Europska komisija prošlog tjedna donijela odluku da će sveukupna pomoć iznositi milijardu eura.

Od ebole su dosad umrle 4.922 osobe, dok je njih 10.141 zaraženo tim virusom.

Izvor: Al Jazeera