I Mostar nepripremljen za nevrijeme

Ni pred kuću ... Mostar (Al Jazeera)

Piše: Sanel Kajan

Snijeg u Mostaru i okolini je prestao padati, a i bura se malo primirila. Problem trenutno predstavljaju niske temperature zbog kojih se snijeg počeo lediti.

Prema posljednjim informacijama do kojih sam došao u Štabu civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona grtalice su koliko-toliko očistile glavnu mostarsku saobraćajnicu i put do bolnice. No, još je mnogo zatrpanih dijelova Mostara, pogotovo u starom dijelu grada i padinskim naseljima.

Iz centra za majku i dijete gdje se nalazi porođajni odjel, ginekologija i bolnica za djecu kažu da su saobraćajno odsječeni  te su uputili apel nadležnim da pomognu kako bi se očistio prilaz centru.

U intervencijama služba spašavanja je pružala pomoć najugroženijima, a mostarska ‘hitna’ još je  nemoćna.

Tragedija u Žepču – smrznuo se mladić

Sedamnaestogodišnji Ejub Nadžak iz Željeznog Polja kod Žepča, koji je nestao u četvrtak, 2. februara, pronađen je mrtav jutros u 10 sati. Njega su na koti 803, u smrznutom stanju pronašli pripadnici Gorske službe spasavanja iz Zenice i Sportskog i naučno istraživačkog kuba “Atom“ iz Zavidovića koji su se jutros zajedno s pripadnicima Uprave civilne zaštite ZDK i mještanima Željeznog Polja uključili u potragu.
(FENA)

 

Razgovarao sam s ljekarima u Hitnoj službi. Kažu da su imali  više intervencija. Dvadesetak volontera iz Gorske službe spašavanja kažu kako su spremni pomoći, ali  su nemoćni dok su ulice neprohodne.

Što se tiče saobraćajne situacije u Hercegovini. Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionicama magistralnih puteva:  Konjic-Jablanica-Mostar, Mostar-Nevesinje, Livno-Šujica-Kupres, Livno-Tomislavgrad, Nevesinje-Gacko, Gacko- Tjentište i Stolac-Neum. Na putnim pravcima Sarajevo-Konjic, te na putevima od Mostara prema Širokom Brijegu,Čitluku i Stocu, saobraćaj se odvija otežano-jednom trakom.

Na području Neuma i Ravnog za saobraćaj su zatvoreni svi regionalni i lokalni putevi.

Više je razloga zbog kojih čišćenje ide veoma sporo.

Apsolutna nepripremljenost za ovakave, slobodno mogu reći ekstremne uslove, posebno za Mostar. Zatim, mali broj mašina za zimsku službu i njihova dotrajalost. Istina je također da su snježni nanosi na pojedinim mjestima visoki i preko dva metra. Posebno je teško doći do mostarskih uskih sokaka u starom dijelu grada gdje su ulazi u kuće potpuno zatrpani.

Ukoliko vrijeme ostane stabilno, bez novih snježnih padavina i bure, iz Kriznog štaba civilne zaštite kazali su da se nadaju da će tokom dana biti omogućeno koliko-toliko normalno funkcionisanje grada Mostara.