I Obama uz igrača koji nije ustao tokom himne

Američki predsjednik Barack Obama stao je u odbranu igrača američkog nogometa koji je odbio ustati dok je intonirana državna himna. Obama je istakao da je igrač iskoristio Ustavom zagarantirano pravo.

Zvijezda američkog nogometa Colin Kaepernick je izazvao lavinu kritika potezom kojim je želio skrenuti pažnju na rasnu nejednakost u Sjedinjenim Američkim Državama. Rasprava o rasnom problemu u SAD-u sa ulica se prenijela na sportska borilišta, a nakon toga i u Bijelu kuću.

Kaepernick je prošle sedmice odbio ustati dok je intonirana državna himna. Taj čin nazvao je istupom protiv rasne nejednakosti.

“Veliki broj ljudi je potlačen. Mnogo je onih koji nemaju jednake mogućnosti. Policijska brutalnost je ogroman, ogroman problem, kojim se moramo pozabaviti”, istakao je Kaepernick.

Stisnute šake tokom intoniranja himne

Veliki broj Amerikanaca na društvenim mrežama je osudio takav stav. Američka nogometašica Megan Rapinoe podržala je Kaepernicka. On je dobio i podršku i od prvog Afroamerikanca koji je postao predsjednik SAD-a.

“Iskoristio je ustavno pravo da iskaže stav. Duga je historija sportista koji su uradili nešto slično. Postoje različiti načini da se iskaže stav”, istakao je Obama.

Nije ovo prvi protest te vrste. Na Olimpijskim igrama 1968. godine američki sprinteri John Carlos i Tommy Smith podigli su stisnute šake tokom intoniranja američke himne. Nakon niza slučajeva u kojima je policija ubila afroameričke mladiće, Kaepernick i Rapinoe kažu kako će se protesti nastaviti.

Kaepernick je svom timu prije tri godine pomogao da dođe do finala Američke lige. Premda je sada degradiran u rezervni tim, u klubu tvrde kako podržavaju njegovo pravo da protestira. 

Izvor: Al Jazeera