I ove godine problem s nacionalnom grupom predmeta

Ministarstvo prosvjete bh. entiteta Republika Srpska ni u novoj školskoj godini nije uvelo nacionalnu grupu predmeta u školama u Vrbanjcima i Konjević-Polju.

Roditelji poručuju da ni ove godine djecu neće slati u te dvije škole u ovom entitetu i najavljuju nastavak sudske borbe za prava koja su im zakonom zajamčena.

Enesa Smajlović je jedno od 140 djece u Vrbanjcu, u jednom od bh. entiteta, Republika Srpska, kojoj nije omogućeno izučavanje nacionalne grupe predmeta i slušanje nastave na bosanskom jeziku.

“Ja sam trebala ove godine u srednju školu, ali sam izgubila 9. razred. A ove godine ne znam ni šta će biti”, kaže Enesa, učenica OŠ “Sveti Sava”.

Djeca su izgubila godinu, a roditelji prvu tužbu protiv Ministarstva prosvjete RS-a.

Žalba sudu u Banjoj Luci

“U obrazloženju stoji da postoji diskriminacija naše djece, da nemaju jednaka postupanja prema našoj djeci, jedino je znači što nismo blagovremeno podnijeli tužbu u Kotor Varoši”, kaže roditelj Nedžad Smajlović.

Uložili su žalbu Okružnom sudu u Banjoj Luci i i poručuju da bez bosanskog jezika u nastavnom programu nema ni njihove djece u klupama osnovne škole “Sveti Sava” u Vrbanjcima.

“Definitivno bez bosanskog jezika djeca neće krenuti u školu”, poručuju.

I roditelji djece iz Konjević-Polja su tužili školu “Petar Kočić”. I dobili. Ali, Ministarstvo prosvjete RS-a smatra da su njihove odluke iznad sudskih.

Na novinarsko pitanje hoće li uvesti nacionalnu grupu predmeta, ministar prosvjete RS-a, Goran Mutabdžija odgovorio je da neće.

Mutabdžija ne zna gdje su srpskoj djeci ugrožena prava

“Zato što smo o tome puno govorili, a to podrazumijeva jednoobrazna rješenja na teritoriji cijele BiH. Mi nismo nikome oduzeli to pravo, ali i ne dajemo to dok se to isto pravo ne obezbijedi i za srpsku djecu u Federaciji”, rekao je Mutabdžija. 

No, ministar Mutabdžija ne zna navesti konkretan primjer iz Federacije gdje su srpkoj djeci ugrožena takva prava.

“Nama je teško to reći, jer mi ne znamo to”, kaže Mutabdžija.

Posljednja ponuda Ministarstva je da djeca izučavaju jezik kojim govori bošnjački narod. No, taj se jezik u knjižicama ne može zvati “bosanski” jer ga nema u Ustavu RS-a.

Ali, kako se u Ustavu tog entiteta izrijekom ne spominje bosanski jezik, tako se ne spominje ni srpski, a ipak ga srpska djeca bez problema uče.

Roditelji iz Konjević-Polja u novim ponudama ministarstva, kažu, ne vide ništa novo.

Instruktivna nastava u Novoj Kasabi

Njegov je stav i dalje da djeca nemaju bosanski jezik, da nemaju pravo na grupu nacionalnih predmeta. Nemaju pravo, jednostavno nemaju pravo na obrazovanje”, kaže roditelj Senad Muminović.

Kako bi spasili godinu, kao i prošle, i ove će djecu slati na instruktivnu nastavu u obližnje mjesto Nova Kasaba.

“Ovo su prostorije Islamske zajednice u Novoj Kasabi. Devet učionica osposobljeno je za devet razreda tako da će bošnjačka djeca i ovu školsku godinu, umjesto u matičnoj školi Petar Kočić, pohađati ovdje. A instruktivnu nastavu drže im nastavnici iz Federacije”, izvještava reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Školskom zvonu se nadaju i djeca iz Vrbanjaca. No, u kojoj školi i pod kojim uvjetima, još je neizvjesno.

Izvor: Al Jazeera