I Pakistan će biti dio koalicije u Jemenu

Pakistanske vlasti poručile su svojim državljanima u Jemenu, kojih je otprilike 3.000, da napuste tu zemlju.

Također, Pakistan je jedina nearapska država koja se priključila koaliciji protiv pokreta Husi koju predvodi Saudijska Arabija, što je izazvalo zabrinutost da bi moglo doći do sektaških tenzija u samom Pakistanu.

Ukupno 500 Pakistanaca stiglo je kući iz Jemena. Poletjeli su iz Al Hudaydaha, luke na Crvenom moru, tokom dvosatnog prekida sukoba.

“Noću je bilo mnogo bombardovanja. Prozori na našoj kući su uništeni. Plašili smo se pokreta Husi jer su se stalno pitali zašto Pakistan podržava Saudijce”, rekla je Musarrat Shaheen, pakistanska emigrantica u Jemenu.

Pakistan je najavio da će podržati Saudijsku Arabiju, ali još nije poznato kako.

“Premijer Pakistana je saopćio saudijskim liderima da je sigurnost Saudijske Arabije ključna za Pakistan. Zbog toga šaljemo delegaciju u Rijad”, najavio je Aizaz Ahmed Chaudhry, ministar vanjskih poslova Pakistana.

Duga vojna saradnja

Dvije zemlje imaju dugu vojnu saradnju. Zajedno obavljaju vojne vježbe, a u Saudijskoj Arabiji raspoređeno je 800 pakistanskih vojnika, koji štite njenu granicu s Irakom.

Imaju i snažne ekonomske veze. Prošle godine, Rijad je Islamabadu poslao pomoć vrijednu 1,5 milijardi dolara, a pakistanski premijer Nawaz Sharif živio je u egzilu u Rijadu skoro osam godina.

“Uključivanje u konflikt u Jemenu znači oprezno balansiranje za Pakistan. Iako ima snažne veze sa Saudijskom Arabijom, ima i dobre odnose s Iranom, koji podržava borce pokreta Husi. Iran i Pakistan dijele dugu granicu i međusobno trguju. Također, Vlada u Islamabadu ne želi izazvati tenzije sa vlastitom šiitskom zajednicom”, javlja Al Jazeerina reporterka Nicole Johnston.

Pakistan je većinski sunitska zemlja, a šiiti čine 20 posto stanovništva.

“To bi moglo dovesti do sektaških tenzija u Pakistanu, zbog percepcije pakistanskih šiita da je Pakistan stao na stranu sunita u Jemenu i Saudijskoj Arabiji”, napominje Ali Sarwer Naqvi, bivši pakistanski ambasador.

Ipak, pojedinci smatraju da sektaško nasilje ne može biti gore nego što već jeste.

“Jemen ili ne, opsjedaju nas plaćenici koji proteklih 35 godina stvaraju sektaške probleme u Pakistanu. Dakle, neće biti mnogo promjena. I ranije smo živjeli s tim”, kaže Agha Murtaza Pooia, profesor islamskih nauka.

Pakistan u Saudijsku Arabiju još nije poslao borbene avione, niti dodatne vojnike, ali mnogi strahuju šta će se desiti ako to učini.

Izvor: Al Jazeera