I Poljska razmatra da odustane od UN-ovog sporazuma o migraciji

Poljski premijer i njemačka kancelarka podržali su Ukrajinu i njene reforme (EPA)

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je u petak da njegova zemlja razmatra da, kao Austrija, i kako bi želeo premijer Andrej Babiš, Češka, odustane od Globalnog sporazuma Ujedinjenih nacija o migraciji jer suverena poljska politika azila i kontrole granica za Varšavu ima prednost.

“Verovatno je da, kao i Austrija i, kako razmatra sada, Češka, nećemo biti deo Globalnog pakta o izbeglicama jer smatramo da su naši suvereni principi i kontrola granice za nas prioritet. Međutim, želimo da doprinosimo smanjenju tenzija, da pomažemo na licu mesta državama, takođe i preko naše granične policije. U redu je da u Evropskoj uniji imamo razlike, ali prinuda država članica nije dobar put”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Varšavi.

Dok je poljski premijer pohvalio način na koji Austrija, kao predsedavajuća EU-om, nastoji da implementira zaključke samita EU-a u oblasti migracije i politike azila, pre svega princip dobrovoljnosti, nemačka kancelarka podržala je Globalni sporazum UN-a o migraciji.

‘Više je sloge nego što se čini’

“Sa jedne strane, naglašavamo suverenitet država u paktu jer to jesu odluke svake zemlje. Postoji Ženevska konvencija. Svi smo protiv nelegalne migracije, ali, ako ima razmene, zalažemo se za legalnu migraciju stručnjaka, ali i humanitarnu posredstvom UNHCR-a. Pakt nije pravno obavezujući, ali Nemačka staje uz njega”, rekla je Merkel.

Poljski premijer rekao je tim povodom, ali i u vezi sa drugim izazovima sa kojima je suočena EU, a koji su bili tema redovnih konsultacija nemačke i poljske vlade u Varšavi, da ima osećaj da se u Evropi previše govori o razlikama i da to prekriva činjenicu da je zajedničkih stavova i sloge više nego što se čini.

“Optimista sam. Povremeno razlike nepotrebno prekrivaju naše zajedničke interese”, rekao je Moravjecki.

Poljski premijer i nemačka kancelarka podržali su Ukrajinu i njene reforme.

Dok je Moravjecki otvoreno poručio da bi planirano proširenje ruskog gasovoda Severni tok 2 na dnu Baltičkog mora moglo da ugrozi stabilnost Ukrajine ako joj Rusija, zahvaljujući Severnom toku 2, isključi gas, Merkel je samo ocenila da je tranzit ruskog gasa preko Ukrajine važan element bezbednosti.

Bez pitanja o odšteti

Merkel je upozorila da EU mora da nastoji da ima dobre odnose sa susedima, ali da je dužna da im govori istinu kada krše međunarodno pravo, kao Rusija u Ukrajini, i požalila se da je malo vidljiv napredak u implementaciji Sporazuma iz Minska za mirno rešenje krize u Ukrajini.

Na pitanje novinara da li će njenu i poziciju Nemačke na međunarodnom planu kada je EU suočena sa toliko izazova oslabiti činjenica da se povlači sa čela Hrišćansko-demokratske unije kratko je odgovorila da “nemačka kancelarka ostaje nemačka kancelarka”.

Ni kancelarka ni poljski premijer, a ni novinari javnih servisa i poljske državne agencije PAP u pitanjima Merkel i Moravjeckom nisu nijednom rečju pomenuli poljske zahteve da Nemačka otvori pitanje ratnih reparacija i isplati Poljskoj odštetu za razaranja tokom Drugog svetskog rata, temu koju poljski političari podgrevaju povremenim izjavama, obično pred domaće izbore, kao ovih dana poljski predsednik Andžej Duda pred drugi krug lokalnih izbora u Poljskoj.

Povlačenje iz Globalnog sporazuma UN-a o migrantima prve su najavile Sjedinjene Američke Države, a njihov primer sledile su Mađarska i Austrija.

Izvor: Agencije