I posljednji Britanac oslobođen iz Guantanama

Američke vlasti oslobodile su Shakera Aamera, posljednjeg britanskog državljanina zatočenog u Guantanamu, nakon što je u tom zatvoru proveo 14 godina bez suđenja.

Foreign Office je potvrdio vijest o njegovom puštanju, navodeći kako ga je tijekom boravka u zatvoru američka vojska zlostavljala, ali mu se nikad nije sudilo niti za jedno kazneno djelo.

Iako nije jasno gdje će Aamer po dolasku u Veliku Britaniju, The Guardian prenosi kako je odvjetnicima rekao da prvo želi na temeljit liječnički pregled, a potom sresti suprugu i obitelj.

Postoji mogućnost da će ga ispitati protuteroristički policijski službenici ili djelatnici agencije MI5, pa je vjerojatno da će provesti svoj prvi dan na britanskom tlu u policijskoj postaji.

Iako se u SAD-u nagađalo, na temelju svjedočenja dobivenih tijekom mučenja drugih zatočenika, da se Aamer borio za Al-Kaidu i da je bio plaćenik Osame bin Ladena, nikada nije bio optužen za bilo koje kazneno djelo, podsjeća The Guardian.

Tvrdi da je nevin

Sâm je tvrdio da je nevin te da je radio u Afganistanu za dobrotvorne organizacije u trenutku kad je uhićen.

Velika Britanija je godinama tražila oslobađanje Aamera, koji je rođen u Saudijskoj Arabiji i oženjen Britankom, s kojom ima četvero djece.

Protivnici talibana uhitili su ga u Afganistanu 2001. godine, nakon američke invazije, i predali američkoj vojsci.

Američke vlasti ranije su navodile da je Aamer povezan s osuđenim pripadnicima oružanih skupina.

Godine 2007. visoki američki dužnosnik je kazao kako je Aamer kasnih ‘90-ih dijelio stan u Londonu sa Zacariasom Moussaouijem, jedinom osobom koja je u Sjedinjenim Američkim Državama optužena zbog napada 11. rujna 2001. godine te da ga je financirao Osama bin Laden.

Prije osam godina najavljeno je njegovo oslobađanje, ali je ostao u zatvoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije