I Skoplje pod vodom, oluje moguće i u petak

Jak pljusak pretvorio je ulice makedonske prijestonice u jezero (Telegraf.mk)

Jak pljusak, koji je u poslijepodnevnim satima zahvatio Skoplje, pretvorio je ulice makedonske prijestolnice u jezero i stvorio prometni kaos.

U nevremenu nema ozlijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta, javili su lokalni mediji, kako prenosi Srna.

Šteta još nije poznata, ali je izvjesno da se veliki broj stanovnika suočava s poplavljenim stanovima, podrumima ili lokalima. Na ulicama ima i palog drveća, ali i krovova sa zgrada. 

Oblak nad regijom

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je satelitsku snimku neba nad Europom na kojem se vidi kako se iznad Srbije i zemalja regije formirao golem oblak koji regiji donosi obilne padaline i vremenske nepogode.

Na teritoriju središnje i istočne Srbije još večeras i u petak očekuju se lokalne olujne grmljavinske nepogode, a stabilnije i toplije vrijeme očekuje se od 3. kolovoza, rekao je Tanjugu meteorolog Časlav Stanojević.

I u zapadnoj Bugarskoj i dijelu Makedonije također se do sutra očekuju jake grmljavine i obilne padaline, kao i na istoku i u središnjem dijelu Srbije, kazao je Stanojević.


Izvor: SAT24

Promjenjivo vrijeme, prema njegovim riječima, očekuje se i u Beogradu i beogradskom kraju s relativno obilnim padalinama, koje “neće biti obilne kao na području centralne i istočne Srbije”.

U Topoli izvanredna situacija

Kako je ranije danas priopćio Hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) u Srbiji će u petak biti promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme mjestimično sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalno obilnim padalinama, uglavnom u istočnim i južnim krajevima. 

Općina Topola od četvrtka je proglasila izvanrednu situaciju zbog oluje koja je sinoć zadesila taj kraj i pričinila ogromne štete na komunalnoj infrastrukturi, a posljedice se još uvek procjenjuju, priopćio je predsjednik općine Dragan Jovanović, koji je i zapovjednik Štaba za vanredne sitaucije.

“Svi lokalni i atarski putevi su oštećeni, naročito u gornjejaseničkom kraju. Reke su još uvek u svojim koritima, ali je bilo i grada naročito na potezu sela Blaznava, Vinča i Plaskovac, gde su meštani stradali i prošle godine. Ponovo je olujni vetar nosio crepove sa kuća”, rekao je Jovanović.

On je dodao da će prve grube procjene šteta biti obavljene do petka, kada će ponovo zasjedati Štab za vanredne situacije i donijeti konkretne mjere pomoći za sanaciju štete.

“Protivgradna zaštita nije dejstvovala i pored toga što smo imali rakete. Na primer, u Vinči i Plaskovcu je bilo 10 raketa na stanicama. Tražićemo odgovor zašto nije dejstvovano, a strelci su svi bili na svojim mestima”, rekao je Jovanović.

Tuča uništila voće i usjeve

Predsjednik Mesne zajednice Vinča, Dejan Stanković, rekao je da je nevrijeme, koje je sinoć zahvatilo taj kraj oko 22 sata, nanijelo velike štete kako na poljoprivrednim usjevima, tako i na atarskim putevima, koji su gotovo sto posto uništeni.

“Njima se ne moze proći ni traktorima, a kamoli putničkim vozilima”, rekao je Stanković Tanjugu.

Što se tiče voća, štete od tuče koja je padala s kišom i olujnim vjetrom, su od od 20 do 50 posto, a na poljoprivrednim objektima i kućama vjetar je nosio crijep, dodao je on.

Novi Pazar i okolicu je oko 14:30 sati zahvatilo nevrijeme, jaka kiša praćena tučom veličine lješnjaka i olujnim vjetrom za desetak minuta napravili su kaos na ulicama.

Nogostopi u gradu, ali i okolna brda, zabijelili su se od tuče, a građani su krenuli lopatama sklanjati led s ulica.

Ulicama su tekli potoci vode, a najugroženiji su stanovnici Prvomajske ulice, koja prolazi kroz Staru čaršiju.

Poplavljena dvorišta i objekti

Voda je ušla u dvorišta i kuće te poplavila poslovne prostorije.

U zgradi gradske uprave poplavljeni su svi uredi s južne strane, a na prozorima je bilo leda visine tridesetak centimetara.

“Kišna kanalizacija nije mogla da primi ovoliku količinu vode. Zbog toga su poplavljene ulice, posebno u centru grada”, rekao je Tanjugu pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović.

Vodostaj rijeka Jošanice i Raške, koje protječu kroz grad, znatno je povećan, ali za sada nema naznaka da će se izliti iz korita.

Olujni vjetar je nosio sve pred sobom. U pješačkoj zoni, u centru grada, porušene su sve ljetne terase ugostiteljskih objekata.

U naselju Šutenovac vjetar je lomio drveće, no snabdijevanje strujom na području grada je uredno.

Obilne kiše, koje su padale više od 15 sati na području Kostolca potopile su površinski kop ugljena “Drmno” i prouzročile smanjeni kapacitet proizvodnje električne energije na Termoelektrani (TE) Kostolac, ali se čine veliki napori da ona proradi punim kapacitetom u tijeku dana.

Padaline zaustavile proizvodnju ugljena

Ministar energetike Aleksandar Antić, prilikom obilaska Termelektarne Kostolac i površinskog kopa “Drmno”, naglasio je da elektroenergetski sustav zemlje nije ugrožen i poručio da će blok A2 na TE Kostolac biti ponovo u funkciji u tijeku večeri.

Prema riječima direktora TE Kostolac Dragana Jovanovića, od četiri bloka TE, instalirane snage od 550 megavata, dva su već duže u remontu, a treći i to blok A2 je u zastoju, tako da radi samo jedan blok.

“Čine se veliki napori i očekuje se da blok A2 ponovo bude večeras na mreži, a razlog zastoja su neki akumulirani kvarovi i to što je ušla voda od poplava u postrojenje gde se nalaze uljne stanice na tom bloku”, objasnio je Jovanović novinarima.

Od 23. srpnja na teritoriju Privrednog društva TE Kostolac palo je između 150 i 200 litara vode po kvadratnom metru, tako da je potopljen površinski kop “Drmno” i stala je proizvodnja ugljena.

Čine se veliki napori da se u tijeku dana pokrene snabdijevanje TE ugljenom preko improvizirane transportne trake, rekao je Jovanović i dodao da je na kopu “Drmno” prioritet da se pumpama velikog kapaciteta voda izbaci izvan tog kopa.

Posao otežavaju bujice koje stalno ubacuju nove količine vode u površinski kop, dodao je on.

Moguće nove nepogode

Na području Kostolca i okolnih sela u proteklih 20 sati pala je velika količina padalina, koja je prouzročila velike bujice, a voda je poplavila i ceste na pojedinim mestima.

Na prometnicama u okolici Kostolca ostalo je puno kamenja i pijeska, koje je voda nanijela i to otežava promet na pojedinim dionicama.

Nakon sinoćnjeg nevremena Hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je kako se i danas očekuju obilne padaline u većini mjesta, uglavnom na jugu Banata, u Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Moguće su kratkotrajne vremenske nepogode s tučom i olujnim vjetrom.

Zbog iznimno teških problema prouzročenih ogromnim količinama kiše, Štab za vanredne situacije grada Požarevca proglasio je izvanrednu situaciju području Požarevca i Kostolca, te sela Ćirikovac, Klenovnik, Stari Kostolac, Drmno, Kličevac i Rečica.

Pod vodom su i ulice Vršca, gdje jaka kiša satima neprekidno pada, a procjenjuje se da je do sada palo najmanje 200 litara vode po četvornom metru.

Nevrijeme protutnjalo Srbijom

Snažno nevrijeme pogodilo je sinoć veći dio Srbije, a obilnijih padalina, praćenih grmljavinom i jakim vjetrom, bilo je na području zapadne Srbije, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Kruševca, Kuršumlije i Srijema, potvrđeno je u Republičkom hidrometerološkom zavodu Srbije.

Obilna kiša i tuča pogodili su i područje Obrenovca, a olujni vjetar, praćen jakom kišom i grmljavinom, noćas je zahvatio Kraljevo i okolicu, pa je u pojedinim dijelovima toga grada došlo i do kratkotrajnog nestanka struje, ali su službe Elektrodistribucije to brzo otklonile.

Nevrijeme, praćeno kišom, tučom, snažnom grmljavinom i munjama, zahvatilo je Jagodinu i dio Pomoravlja, 15-ak minuta poslije ponoći, ali je kratko trajalo.

“Zbog jakog nevremena u Srbiji je pojačan rad svih službi u aviosaobraćaju”, izjavio je pomoćnik ministra zadužen za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić, nakon izvanrednog sastanka na Aerodromu “Nikola Tesla” s predstavnicima svih službi iz tog sustava.

Putevi Srbije apelirali su na sve sudionike u prometu da voze oprezno na cijelom teritoriju države, zbog jakih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i tučom.

Izdano je i upozorenje na moguće izlijevanje rijeka te je naloženo poduzimanje mjera kako bi se učinci eventualne poplave umanjili, pa je podignuta i razina pripravnosti specijalističkih timova za spašavanje u vodi i pod vodom.

Pogođena cijela regija

Nevrijeme je zahvatilo južne i središnje dijelove Crne Gore, a u većini primorskih gradova ulice su bile pod vodom.

Na području Herceg Novog u samo 10 minuta palo je 25 litara kiše po četvornom metru, prenijeli su crnogorski mediji. Voda je nosila sve pred sobom, a na prometnicama je bilo odrona.

U Crnoj Gori se i jutros prometuje po mokrim i klizavim putevima, a vidljivost je smanjena zbog niske oblačnosti, potvrđeno je iz Auto-moto saveza Crne Gore.

I danas se očekuje umjereno do potpuno oblačno vrijeme, mjestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a na primorju i u središnjim dijelovima ponovit će se intenzivnije padaline, najavili su crnogorski meteorolozi.

Snažno nevrijeme, praćeno olujnim vjetrom i jakom kišom, prethodno je protutnjalo dijelovima Hrvatske i Zagrebom, zbog čega je nekoliko sati bio prekinut i zračni promet nad cijelom Hrvatskom.

Narančasti meteoalarm proglašen je i danas za sjeverozapad Hrvatske, pa su mjestimice mogući izraženiji pljuskovi praćenim grmljavinom.

U Bosni i Hercegovini je bio na snazi narančasti meteorološki alarm zbog obilnih kiša i jake grmljavine za banjalučku, tuzlansku, bihaćku, mostarsku i trebinjsku regiju.

Izvor: Agencije