I strani volonteri pomažu izbjeglicama

Posljednjih dana izbjeglice iz Srbije u Hrvatsku ulaze najviše iz mjesta Berkasovo kod Šida. Ondje se nalazi desetak humanitarnih organizacija, čiji volonteri svakodnevno pomažu izbjeglicama.

“Potrebno je da idete u bolnicu. Da, da bolnica”. To je jedan je od razgovora koji se može čuti u Berkasovu, onaj između liječnika i pacijenta.

Izbjeglička ruta iscrpljuje i zdrave, ali posebno je teška za one koji u bolji život idu bolesni. Liječnik Dragan Martinović iz organizacije WAHA savjetuje Iračanina koji boluje od dijabetesa.

Volonteri stižu i iz Češke

“Kad smo mu izmerili ovde level šećera, on je bio 20,7 čini mi se, što je ekstremno visok nivo. Međutim, on je mrtav-hladan rekao da je to njegov normalan nivo, onda sam shvatio da on nije lečen tamo”, kaže Martinović.

Ovaj liječnik već danima pomaže izbjeglicama. Samo je jedan među mnogim volonterima koji su na prijelazu Berkasovo podignuli šator, kako bi izbjeglima olakšali put prema Europi.

Nekoliko metara dalje, Kristof Pilnaček iz Češke s prijateljicama sklanja prostirke koje su tijekom kiše štitile od blata. Fizički posao mu ne pada teško. Došao je jer je poziv vidio na Facebooku.

“U Češkoj postoji Facebook stranica koja okuplja ljude koji jednostavno žele doći ovdje da pomognu, to je sve vrlo spontano organizirano. Iza nas ne stoji nikakva službena organizacija, jednostavno želimo pomoći”, kaže Kristof.

Kristof i njegovi prijatelji trude se izbjeglicama olakšati put. Na izlasku iz Srbije objašnjavaju im što ih čeka dalje. Podignuli su i šator za skladištenje humanitarnih paketa.

Pomoć Islamske zajednice Srbije

“Volonteri ovde uvek imaju posla. Kada dođu autobusi, žure da izbeglicama podele hranu, vodu, odeću, a i kada autobusa nema, opet ima mnogo posla. Treba rasporediti sve ove stvari iz paketa”, izvještava reporterka Al Jazeere Jelena MIlutinović.

U večernjim satima, kada blago raste broj izbjeglica, Islamska zajednica Srbije nudi topli obrok. Njihov organizator je Palestinac koji u Beogradu živi već 30 godina.

“Mi svaki dan od kada smo čuli da ovi naši ljudi bez obzira ko je i šta je dolaze, mi smo se organizovali i skupljali smo i pare i pomoć i krenuli njima da pomažemo. Svaki dan kuvanje, hrana, odeća, sve što može da bude njima od koristi”, kaže Aziz Šerer iz Islamske zajednice Srbije.

Desetak humanitarnih organizacija ovdje je svakodnevno. Povremeno su tu i pojedinci koji žele barem nakratko razveseliti umorne putnike.

Izvor: Al Jazeera