I Todorić i opozicija optužuju Plenkovića zbog Agrokora

Andrej Plenković
Plenković je rekao da je na izborima u BiH po treći put dezavuiran smisao Dejtonskog mirovnog sporazuma (EPA)

Osnivač Agrokora Ivica Todorić poručio je putem objave na blogu da se protiv njega od početka godine vodi “politički progon najgore vrste”, što svakodnevno potvrđuju najviši dužnosnici Vlade.

“To dokazuje čitav niz neodgovornih, ciljano smišljenih političkih poteza i izjava, od kaznene prijave tadašnjeg predsjednika Sabora, kaznene prijave i izjava potpredsjednice Vlade, izglasavanja neustavnog ‘lex Agrokor’, davanja pet milijuna kuna (663.000 eura) iz proračuna za istragu Državnog odvjetništva (DORH) koji je samo jedna strana u postupku, nakaradnog roll upa, koji je širom otvorio vrata pljački koju je odobrila Vlada, pa do najnovije zastrašujuće kritike engleskog pravosuđa koju je izrekao premijer Plenković”, napisao je Todorić.

Ocijenio je nevjerojatnim da premijer, “vidno potresen sudskom odlukom” o puštanju Todorića uz jamčevinu, poziva hrvatske institucije da traže objašnjenja od engleskog suda i daje im izravni javni nalog za djelovanje, kao što je pred mjesec dana tražio da institucije završe posao u primjerenom roku.

“To je u demokratskoj zemlji nezamislivo, trodioba vlasti je temelj na kojem počiva funkcioniranje države i ljudska prava. Plenković je očito odlučio suspendirati ljudska prava i sva temeljna načela pravne države. To da državni dužnosnici prejudiciraju krivnju, jasno ističu mene kao krivca bez suđenja, u demokratskom je svijetu bez pravomoćne sudske presude nezamislivo”, kaže Todorić.

Todorić se u utorak ujutro odazvao pozivu londonske policije nakon čega je uhićen te je pred Westminsterskim sudom, koji se bavi slučajevima izručenja, rekao da će se protiviti ekstradiciji u Hrvatsku kako bi odgovorio na optužbe za kriminal u Agrokoru.

Sudac ga je pustio nakon što je platio jamčevinu od 100.000 funti, ali mu je oduzeta putovnica, mora nositi sigurnosnu narukvicu i javljati se policiji triput tjedno. Sljedeće ročište zakazano je za 10. travnja iduće godine.

Agrokor tema i u Saboru

Na samom početku aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) žestoko su se obrušili na premijera Andreja Plenkovića zbog Agrokora.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je da “priču iz 90-ih, koju su započeli ortaci, sad dovršavaju novi ortaci”. Njegov stranački kolega Siniša Hajdaš Dončić premijera je pitao je li on iluzionist ili predsjednik Vlade, a Plenković im je uzvraćao kako su se pretvorili u glasnogovornike Ivice Todorića.

Bernardić je pitao premijera tko će biti odgovoran kad se Agrokorove tvrtke prodaju u bescjenje, a Plenković mu je uzvratio kako mu se čini da ni nakon sedam mjeseci SDP-u nisu poznati osnovni elementi koji se tiču Zakona o izvanrednoj upravi.

Plenković: ‘Promovirate Todorićeve teze’

“Prije šest mjeseci Ivica Todorić je aktivirao ‘Lex Agrokor’, zakon kojeg ste pripremili za njega, a šest mjeseci nakon toga on je u Londonu, promatra nas. Vi ste dugo izbjegavali odgovoriti na pitanje tko je pisao ‘Lex Agrokor’. Onda je to umjesto Vas učinio Vaš savjetnik Vladimir Šeks, koji je rekao da ste upravo Vi autor tog ambicioznog i grandioznog zakona. Pritom je rekao kako Vam je pomogao osigurati parlamentarnu većinu, malo pritegnuo Vrdoljaka”, nabrajao je Bernardić, kako prenosi Hina.

Plenković je ustvrdio da je njegova Vlada odgovorna i brine o općim ciljevima, “za razliku od onih koji politikantski pristupaju toj temi”.

“Vi ste ponovili kako je Vlada donijela zakon za Ivicu Todorića. Ja imam logičkih problema shvatiti što Vi time želite reći s obzirom na sve ovo što se zbiva… To što ste Vi u međuvremenu postali glasnogovornik g. Todorića, koji silno promovira sve njegove teze i koristi u javnom diskursu vrlo teške riječi poput veleizdaje, to, kolega Bernardiću, puno više govori o Vama i Vašoj stranci”, uzvratio mu je Plenković.

Aktualnim prijepodnevom Hrvatski je sabor u srijedu počeo novu, šestu sjednicu, nakon čega će premijer Andrej Plenković zastupnicima podnijeti Izvješće o sastanku Europskog vijeća, a do kraja dana očekuje se i rasprava o prijedlogu opoziva ministrice obitelji i demografije Nade Murganić.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku inicirao je Glas, a njezinu smjenu traže zbog prijedloga Obiteljskog zakona, koji je izazvao žestoku kritiku javnosti, ali i samog premijera, nakon čega je povučen.

Odmah po objavi nacrta Obiteljskog zakona protiv njega se izjasnilo nekoliko političkih stranaka i udruga, ponajviše zbog sporne definicije obitelji po kojoj žena i muškarac koji nemaju djece nisu obitelj.

Pitanje povjerenja ministrici i Vladi

U novu sjednicu, koja će trajati do 15. prosinca, Sabor kreće sa 61 točkom, no dnevni će se red proširivati.

Jedna od burnijih točaka sigurno će biti i inicijativa Socijaldemokratske partije (SDP) za pokretanje pitanja povjerenja Vladi, koja bi se na dnevnom redu trebala naći već u petak.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić krajem prošlog tjedna, nakon što su u proceduru uputili taj prijedlog, poručio je kako SDP ima odgovornost “raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja ‘Agrokor'”.

Za pokretanje opoziva Vlade prikupljen je 31 potpis – 19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka: IDS-a, Glasa, HSS-a, Živog zida, Mosta i Promijenimo Hrvatsku, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku.

Na temelju Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade u europskim poslovima premijer Plenković podnijet će i Izvješće o sastanku Europskog vijeća koji je održan u Bruxellesu 19. i 20. listopada ove godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije