I u New Yorku subvencije za stanove

Tržište nekretninama u Sjedinjenim Američkim Državama posljednjih mjeseci cvjeta, naročito u popularnim gradovima poput New Yorka, gdje je izuzetno teško naći povoljan stan.

Zbog toga je gradska uprava odlučila pomoći stanovnicima s nižim primanjima. Kritičari, međutim, smatraju da ovaj potez vodi ka novom obliku segregacije.

Iznajmljivanje dvosobnog stana s prekrasnim pogledom na Manhattan mjesečno košta više od 5.000 dolara.

Ta cijena je izvan dosega većine Njujorčana, ali zahvaljujući poticajima gradske uprave vlasnici nude nekoliko stanova po mjesečnoj cijeni od 1.200 dolara. Među stanarima je i glumac Michael Patterson.

‘Vrata za siromašne’

“Ovo je subvencionirano stanovanje, koje je bilo velika šansa za mene u trenutku kada sam je trebao”, kaže on.

Međutim, neki upozoravaju da se stanari s nižim primanjima tretiraju kao drugorazredni građani. U sličnoj novogradnji, koja će uskoro biti završena, za njih je planiran i poseban ulaz. Gail Brewer ga naziva “vratima za siromašne”.

“To je nečuveno. Cijelog mog života ovdje je uvijek postojao jedan ulaz za sve”, rekao je Brewer.

Aktivisti pokušavaju spriječiti ovaj trend. Kažu kako je on dokaz da se sredstva gradske uprave troše nenamjenski.

“Investitori više zarađuju na ovim zgradama. Od gradske uprave dobijaju bonuse i izuzetne porezne olakšice”, izjavio je Moses Gates iz Asocijacije za razvoj standarda stanovanja.

Investitori koji diskriminiraju

“Debata o takozvanim vratima za siromašne razbjesnila je mnoge Njujorčane, ali pojedini smatraju da to skreće pažnju sa pravog problema. Potražnja za povoljnim stanovanjem je ogromna, sa gotovo 50.000 osoba u prihvatilištima i trećinom podstanara koji na rentu troše polovicu svojih primanja”, izvještava iz New Yorka reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey.

Stanari kojima je ovaj program pomogao ne žale se na poseban ulaz.

“Ljudi koji kupe stan ovdje imaju pravo na pogodnosti. Ja nisam kupio stan, to je, zapravo, bio Božiji dar ili dar od grada, tako da je to uredu”, kaže Patterson.

To, ipak, neće razuvjeriti kritičare, koji smatraju da investitori koji diskriminiraju ne zaslužuju nikakve poticaje.

Izvor: Al Jazeera