I u školama u Janji ‘jezik bošnjačkog naroda’

U znak bojkota odluke Školske uprave na nastavu u Osnovnu školu "Meša Selimović" u Janji nije došlo 430 djece do osmog razreda (Arhiva)

Na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine u Janji kod Bijeljine, u bh. entitetu Republika Srpska, nakon 13 godina prvi put je učenicima bošnjačke nacionalnosti umjesto bosanskog u svjedočanstva upisan “jezik bošnjačkog naroda“.

Roditelji 489 učenika najavljuju kolektivne tužbe protiv odgovornih u Osnovnoj školi “Meša Selimović”.

Od 2003. u toj školi, u kojoj su bošnjačka djeca većina, izučava se tzv. nacionalna grupa predmeta prema nastavnom planu i programu koji se realizira u susjednom Tuzlanskom kantonu.

U rubriku jezik do sada se upisivao naziv bosanski.

Učenici koji su ovih dana završili deveti razred osnovne škole, njih 55,  bili su primorani preuzeti svjedočanstva u kojima je navedeno da su izučavali “bošnjački jezik“.

Neustavno i protivzakonito

U znak bojkota odluke Školske uprave na nastavu nije došlo 430 djece do osmog razreda.

Njihovi roditelji poručuju da će isto postupiti i danas.

“Nažalost, učenici devetih razreda morali su preuzeti takva svjedočanstva zbog upisa u srednje škole, mada ta svjedočanstva smatramo neustavnim, jer na njima ne piše jezik koji su naša djeca učila ovih godina. Piše jezik bošnjačkog naroda, za koji nisam čula da postoji, nego nam ga je neko nametnuo. Ta su djeca morala da uzmu svjedočanstva, ali učenici od drugog do osmog razreda neće preuzeti đačke knjižice jer je to nama neustavno i protivzakonito“, istakla je Arifa Junuzović iz Vijeća roditelja Osnovne škole “Meša Selimović”.

U Srebrenici je održan sastanak roditelja osnovaca bošnjačke nacionalnosti Prve osnovne škole i načelnika te općine u vezi s ovim problemom.

Bez knjižica će ovog juna ostati 280 đaka bošnjačke nacionalnosti, što predstavlja 60 posto svih učenika Prve osnovne škole u Srebrenici.

Krivično gonjenje

Djeca bošnjačke nacionalnosti koja pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici prestala su pohađati nastavu u ponedjeljak, jer će njima, također, na kraju školske godine u đačke knjižice biti upisan predmet “Jezik bošnjačkog naroda” umjesto Bosanski jezik.

Na sastanku je donesen zaključak da mjesta kompromisu nema, a kao prvi korak ka ostvarivanju prava potpisana je i peticija.

Jedan od važnijih zaključaka je i da će svi oni koji su u knjižice upisali “jezik bošnjačkog naroda” biti krivično gonjeni.

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da Bošnjaci mogu svoj jezik zvati kako hoće, ova odluka se ne poštuje u manjem bh. entitetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije