IAEA blokira Iran prije nastavka pregovora

Pregovori Irana i velikih sila trebali bi se nastaviti 18. septembra u New Yorku (EPA)

Iran nije odgovorio na sva pitanja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o svom nuklearnom programu, posebice o njegovoj mogućoj vojnoj dimenziji, prema izvješću agencije objavljenom nekoliko dana prije nastavka pregovora s velikim silama.

Odgovor na ta pitanja, koji bi trebao razjasniti prirodu istraživanja koje vodi Teheran u okviru svog nuklearnog programa, odlučujući je za zaključivanje sporazuma o tom predmetu u studenom, prenosi Hina.

Pregovori Irana i velikih sila trebali bi se nastaviti 18. rujna u New Yorku u okviru Opće skupštine Ujedinjenih naroda, kako bi postigli sporazum do isteka roka 24. studenoga.

Nove mjere nisu predložene

Iran je do 25. kolovoza trebao objasniti pet točaka iz sporazuma koji su u svibnju zaključili Teheran i IAEA, ali Iran je tek pokrenuo razgovore o dva pitanja, istaknula je agencija u izvješću.

Agencija je tražila da Iran predloži dvije nove mjere najkasnije do 2. rujna, a nove mjere nisu predložene, naglašava se u izvješću.

IAEA je utvrdila da je Iran nastavio radove na vojnom postrojenju u Parchinu.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optimistično vjeruje da će se postići sporazum o nuklearnome programu njegove zemlje unatoč novom krugu američkih sankcija, rekao je ranije ovog tjedna nakon razgovora u Bruxellesu.

Sjedinjene Američke Države najavile su niz novih mjera protiv pojedinaca i poduzeća koji navodno pomažu Iranu da zaobiđe međunarodne sankcije i nastavi razvijati nuklearni program za koji Zapad sumnja da prikriva razvoj nuklearnog oružja.

Zarif optimističan 

“Ponašanje nekih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, u nametanju novih sankcija nije baš pozitivan signal”, rekao je Zarif, ali je dodao i kako je “prilično optimističan” te vjeruje da će se to pitanje riješiti do roka.

Prijelazni sporazum stupio je na snagu 20. siječnja, a u srpnju je produljen za četiri mjeseca i do tada pregovarači trebaju dogovoriti konačan sporazum kojim bi se jamčio civilni status iranskog nuklearnog programa u zamjenu za potpuno ukidanje međunarodnih sankcija koje godinama guše iransko gospodarstvo.

Teheran niječe optužbe Zapada i Izraela da pod krinkom civilnog programa razvija nuklearno oružje.

Dvije strane razilaze se u pregovorima o opsegu obogaćivanja uranija i rokovima za ukidanje međunarodnih sankcija.

Izvor: Agencije