IAEA: Iran ostaje unutar limita nuklearnog sporazuma

Pitanje iranskog nuklearnog programa zakompliciralo se od kako se SAD jednostrano povukao iz sporazuma (Arhiva)

Agencija Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor objavila je da Iran ostaje unutar limita postavljenih nuklearnim sporazumom postignutim 2015. godine s velikim silama, koji je imao za cilj da spriječi Teheran u proizvodnji nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija.

Povjerljivi kvartalni izvještaj dostavljen zemljama članicama i u koji je AP imao uvid, Međunarodne agencije za atomsku energiju – IAEA, navodi da je Iran ostao unutar limita takozvanog Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije – JCPOA.

Pitanje iranskog nuklearnog programa zakompliciralo se od kako se SAD jednostrano povukao iz sporazuma u maju, nakon čega je ponovo uvep sankcije Teheranu.

Pristup svim nuklearnim postrojenjima

Iranska ekonomija od tada se bori s nizom problema, a nacionalna valuta rijal naglo je počela gubiti na vrijednosti.

Ostale potpisnice sporazuma – Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina – nastavljaju saradnju s Iranom, u pokušaju da sporazum ponovo učine funkcionalnim.

IAEA navodi da su njeni službenici imali pristup svim iranskim nuklearnim postrojenjima i da su inspektori potvrdili da se Iran nalazi unutar limita za zalihe teške vode i obogaćenog uranija.

Izvor: Agencije