IAEA: Nuklearni test kršenje rezolucije UN-a

Pjongjang je tokom ovog mjeseca izvršio petu i do sada najveću nuklearnu probu (AP)

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukiya Amano izjavio je u ponedjeljak da je peta nuklearna proba Sjeverne Koreje jasno kršenje rezolucija Ujedinjenjih naroda.

Amano je na početku sastanka Odbora guvernera IAEA u Beču pozvao Sjevernu Koreju da dozvoli povratak inspektora, koji su posljednji put u toj zemlji bili u travnju 2009. godine.

Prema njegovim riječima, obuka inspektora neprestano traje i mogu vrlo brzo biti poslani na zadatak.

On nije želio komentirati poziv američkog državnog tahnika Johna Kerryja Sjevernoj Koreji da odmah zamrzne svoje nuklearne i raketne planove, ali je ocijenio da proba koju je Pjongjang nedavno izveo izaziva “duboku zabrinutost i žalost”.

‘Prijetnja po sjeveroistok Azije i šire’

“Ove aktivnosti oko nuklearne probe i raketnih lansiranja ozbiljna su prijetnja po sjeveroistok Azije i dalje”, dodao je Amano, kako prenosi Srna.

Japan, Južna Koreja i SAD izvršavaju pritisak za uvođenje novih i oštrijih sankcija Vijeća sigurnosti UN-a Sjevernoj Koreji, nakon što je Pjongjang tijekom ovog mjeseca izvršio petu i do sada najveću nuklearnu probu.

Detonacija je bila odgovor na sankcije UN-a, koje su pooštrene u ožujku.

Peking je u ožujku podržao sankcije, ali je protiv novih oštrijih sankcija, nakon što su se Washington i Seul usuglasili da u Južnoj Koreji rasporede sofisticiraniji proturaketni sustav.

Izvor: Agencije