IAEA o zahtjevu Netanyahua: Nezavisnost od najvećeg značaja

Yukiya Amano, IAEA
Amano je bez direktnog spominjanja Netanyahua rekao da IAEA radi 'nepristrasno i profesionalno' u provjeri nuklearnih aktivnosti (EPA)

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukija Amano izjavio je u utorak da se o neovisnosti organizacije ne može pregovarati, nakon zahtjeva izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da IAEA uputi svoje inspektore u Iran.

“Od najvećeg je značaja očuvanje kredibiliteta i neovisnosti agencije u području verifikacije”, rekao je Amano, kako prenosi Beta.

Netanyahu je prošlog tjedna na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku optužio Iran da ima “tajnu nuklearnu lokaciju” kod Teherana i pozvao Amana da uputi inspektore da odmah provjere to mjesto.

Amano: IAEA radi nepristrano i profesionalno

Amano je bez izravnog spominjanja izraelskog premijera rekao da IAEA radi “nepristrano i profesionalno” u provjeri nuklearnih aktivnosti.

IAEA, sa sjedištem u Beču, provjerava poštuje li Iran nuklearni sporazum koji je ta zemlja postigla sa šest velikih sila 2015. godine.

Od postizanja tog sporazuma iz kojeg se povukao SAD, IAEA redovno podnosi izvješće navodeći da Iran poštuje svoje obveze.

Izvor: Agencije