IAEA ozbiljno zabrinuta zbog Irana

Dvije posjete inspektora ove organizacije Iranu u januaru i februaru nisu uspjele (AFP)

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano izjavio je u ponedjeljak da je ta organizacija “ozbiljno zabrinuta” zbog mogućnosti da Iran krije radove na nuklearnom oružju.

“Agencija je i dalje ozbiljno zabrinuta u vezi s mogućim vojnim dimenzijama iranskog nuklearnog programa”, rekao je Amano tokom obraćanja Vijeću guvernera IAEA u Beču.

“Pošto Iran ne pruža odgovarajuću saradnju, agencija nije u stanju pružiti vjerodostojne garancije da ne postoje neprijavljeni nuklearni materijal i aktivnosti u Iranu i stoga zaključi da je sav nuklearni materijal u miroljubive svrhe”, dodao je Amano.

Nastavak lobiranja

Visoki diplomata agencije UN rekao je da SAD sa zapadnim saveznicima nastavljaju lobirati kod ruskih i kineskih vlasti da podrže rezoluciju kojom se osuđuju iranske vlasti zbog nesaradnje sa IAEA i od kojih se zahtijeva puna transparentnost u prikazivanju svojih nuklearnih aktivnosti, prenio je Associated press.

Zasjedanje Vijeća guvernera, izvršnog tijela IAEA, dolazi posle dvije neuspjele posjete svojih inspektora Iranu u januaru i februaru.

EU trenutno razmatra odgovor vlade u Teheranu na ponudu o obnovi pregovora u sporu oko nuklearnog programa, koji su prekinuti januara prošle godine.

Iran redovito tvrdi da je njegov nuklearni program mirnodopski, no Zapad sumnja da je to paravan za razvoj atomskog oružja.

SAD za diplomatsko rješenje

Dan uoči važnog susreta s izraelskim premijerom Obama je u nedjelju rekao da je spreman “upotrijebiti silu” kako bi spriječio da Iran proizvede nuklearno oružje. Međutim, SAD se razilazi s Izraelom oko vremenskih rokova za vojnu akciju kao posljednje rješenje za iranski nuklearni program.

SAD zagovara diplomatsko rješenje i žali što se “previše govori o ratu” s Teheranom, rekao je Obama i u nedjelju naglasio da je Iran “pod najjačim pritiskom dosad” zbog sankcija koje su mu uveli SAD i njegovi partneri.

Izvor: Agencije