IAEA: Pojačana nuklearna sigurnost

Nuklearno postrojenje Fukushima Daiichi pogođeno je zemljotresom i cunamijem (Reuters)

Postignut je važan napredak prema jačanju globalne nuklearne sigurnosti nakon nesreće u japanskoj nuklearki Fukushimi prošle godine, saopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

IAEA je iznijela tu procjenu u izvještaju pripremljenom za godišnji sastanak zemalja članica te agencije, koji će biti održan idućeg mjeseca.

Prošlog septembra zemlje članice su podržale sigurnosni plan uprkos kritikama da on ne zadire dovoljno daleko.

“Postignut je važan napredak u nekoliko ključnih područja od kako je usvojen IAEA-in Akcioni plan o nuklearnoj sigurnosti”, saopćila je agencija sa sjedištem u Beču.

To uključuje “poboljšanja u pripremljenosti za vanredne situacije i sposbnosti reagiranja”, dodaje se u dokumentu na devet stranica koji je IAEA postavila na svojoj internetskoj stranici.

Greenpeace demantira navode

Međutim, ekološka organizacija Greenpeace, koja je protivnik nuklearne energije, saopćila je da nije došlo do “stvarnog” napretka.

“Akcioni plan IAEA-e ne bavi se nijednom tačkom koja je dovela do katastrofe u Japanu”, rekla je zvaničnica Greenpeacea Aslihan Tumer.

Nuklearno postrojenje Fukushima Daiichi, skoro 240 kilometara udaljena od Tokija, pogođena je zemljotresom i cunamijem, što je uzrokovalo prekid snabdijevanja električnom energijom, a voda je preplavila agregate i sisteme za hlađenje, što je uzrokovalo pregrijavanje njena tri od šest reaktora.

Blizu 150.000 osoba je moralo napustiti to područje zbog izbacivanja radioaktivnog materijala iz rekatora.

Neki se stanovnici nikad više nisu vratili u svoje domove.

Izvor: Agencije