IAEA: S. Koreja ponovno proizvodi plutonij

IAEA nema pristup postrojenjima i nadzire ih satelitima (EPA)

Agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju (IAEA) objavila je kako se čini da je Sjeverna Koreja ponovno otvorila fabriku za proizvodnju plotonija iz istrošenog goriva za reaktor koji je ključan dio njezinih nuklearnih ambicija.

Pjongjang je 2013. obećao da će ponovno pokrenuti sva nuklearna postrojenja, uključujući glavni reaktor u Yongbyonu koji je bio zatvoren i koji je u samom središtu spornog nuklearnog programa.

Vlasti te izolirane komunističke zemlje objavile su u septembru prošle godine da je Yongbyon operativan i da se radi na podizanju “kvaliteta i količine” atomskog naoružanja.

Sjeverna Koreja je nakon toga izvela nuklearni test.

Obnova aktivnosti

IAEA, koja nema direktan pristup postrojenjima i nadzire ih satelitima, objavila je prošle godine da je opazila znakove obnove aktivnosti u Yongbyonu, uključujući i njegov glavni reaktor.

“Postoje naznake da je Yongbyon reaktiviran”, rekao je glasnogovornik IAEA-e. “Moguće je da se radi o reprocesuiranju istrošenog goriva”, dodao je.

Malo je poznato koliko obogaćenog uranija i plutonija posjeduje Sjeverna Koreja ili kakvi su njezini kapaciteti da ga proizvede iz plutonija korištenog u Yongbyonu.

Pjongjang je izložen pojačanom pritisku međunarodne zajednice zbog nuklearnog programa, uključujući i oštrije sankcije UN-a iz marta koje je podržao njegov jedini važniji saveznik Kina, a nakon posljednjeg nuklearnog testa u januaru.

Izvor: Agencije