IAEA: Teheran poštuje obaveze iz nuklearnog sporazuma

'Iran je podvrgnut najstrožijem režimu nadzora nuklearnog programa na svijetu', kaže direktor IAEA-e Yukiya Amano (EPA)

Iran i dalje poštuje svoje obaveze u vezi sa svojim nuklearnim programom iz sporazuma sa svjetskim velesilama, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za atomsku energiju, dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio povući SAD iz tog sporazuma.

“Iran je podvrgnut najstrožijem režimu nadzora nuklearnog programa na svijetu na osnovu JCPOA-a, što je važan pomak u tom pogledu”, rekao je glavni direktor IAEA-e Yukiya Amano, koristeći službeni naziv sporazuma, Zajednički obuhvatni akcijski plan.

“IAEA danas može potvrditi da Iran poštuje obaveze koje se odnose na nuklearni program”, rekao je, dodajući da IAEA “pažljivo prati razvoj” situacije u vezi s time.

Projektili za nuklearno oružje

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je saopćio da se Sjedinjene Američke Države povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma i da će nove sankcije Iranu biti nametnute.

“Iranski sporazum manjkav je u srži i znamo šta će se dogoditi ako ne djelujemo: za kratko vrijeme najveći sponzor terorizma imat će nuklearno oružje”, istakao je on u Washingtonu.

Trump je naveo da sporazum “nikad nije donio mir” i da ga “nikad neće ni donijeti” te da su Iranci napravili projektile koji mogu nositi nuklearno oružje.

Dodao je da “nijedan potez koji je Iran napravio nije opasniji od njegovih nastojanja da dođe do nuklearnog oružja”.

Izvor: Agencije