ICC: Lubanga osuđen na 14 godina zatvora

Međunarodni krivični sud (ICC) odredio je 14-godišnju zatvorsku kaznu za Thomasa Lubangu iz Konga i tako donio svoju prvu presudu nakon osude Lubange za korištenje djece kao vojnika tokom brutalnog sukoba u ovoj centralnoafričkoj državi.

“Uzevši sve činjenice u razmatranje, Sud osuđuje gospodina Lubangu na 14 godina”, kazao je predsjedavajući sudija Adrian Fulford u sudnici haškog Suda u utorak.

Lubanga (51) je osuđen u martu za ratne zločine, naročito za korištenje djece kao vojnika u svojoj pobunjeničkoj armiji u Demokratskoj Republici Kongo tokom 2002. i 2003. godine.

Kritiziran za spor napredak, ICC je donio prvu presudu o početka rada prije 10 godina.

Bivši paravojni komandant slušao je odluku Suda za njegovu ulogu u ratu za koje humanitarne nevladine organizacije navode kako je od 1999. godine poginulo blizu 60.000 osoba.

Lubanga je proglašen krivim za otimanje djece starije od 11 godina i primoravanje da se bore i čine zločine u sjeveroistočnoj regiji DR Kongu – Ituri.

Robinje i borci

Tokom suđenja tužiteljstvo je navelo kako su djevojčice bile seksualne robinje, dok su se dječaci obučavali kao borci.

Bivši glavni tužitelj haškog suda Luis Moreno-Ocampo početkom mjeseca je zatražio 30-godišnju kaznu za Lubangu, kazavši kako su njegovi zločini bili “od najveće brige za međunarodnu zajednicu”.

“Ovoj djeci je naređivano da ubijaju i siluju. To je bilo obrazovanje koje im je dao Lubanga”, kazao je Moreno-Ocampo.

Njegovu poziciju preuzeo je Fatou Bensouda iz Gambije.

Lubanga, koji se nalazi u haškom zatvoru od 2006. godine, osnivač je Unije patriota Konga (UPC) i komandant njenog vojnog krila Patriotske snage za oslobođenje Konga (FPLC).

Kazao je kako nije kriv.

Još se čeka na ulaganja žalbi.

Ukoliko bude osuđen na zatvor, ICC će odlučiti gdje će Lubanga “odraditi” svoju kaznu.

Šest država (Austrija, Belgija, Velika Britanija, Finska, Mali i Srbija) ponudilo je da Lubanga bude zatvoren na njihovoj teritoriji.

Izvor: Agencije