ICC najavio istragu protiv dvoje zaposlenika Ureda tužitelja

Sud kaže da nije znao za tvrdnje medija o privatnim finansijskim transakcijama Ocampa (Reuters)

Puna istraga će se otvoriti o navodima objavljenim u medijima protiv dvoje zaposlenika Ureda tužitelja Međunarodnog krivičnog suda, sapćio je taj sud.

“Obavijestila sam Nezavisno kontrolno tijelo (MCI) kojim raspolaže sud u svom pravnom okviru, o navodima u vezi s dva zaposlenika mog ureda. MCI je rekao da će taj slučaj biti predmet pune istrage”, rekla je Fatou Bensouda, sadašnja glavna tužiteljica ICC-a, prenosi se u saopćenju.

Istraga počinje nakon “nedavnih navoda objavljenih u glasilima u vezi s kažnjivim ponašanjem bivšeg glavnog tužitelja” Luisa Morena Ocampa te “nekih bivših i sadašnjih zaposlenika Ureda”, dodala je, ne otkrivajući sadržaj tih “neugodnih” navoda.

‘Privatne finansijske transakcije’

“Kao glavna tužiteljica postajem zabrinuta i shvaćam te optužbe veoma ozbiljno”, rekla je Fatou Bensouda, pozivajući na “suzdržavanje od nagađanja” i na “poštovanje procedure”.

Napisi koje su neki mediji počeli objavljivati u prošli petak, upereni su protiv bivšeg glavnog tužitelja ICC-a a temelje se na “40.000 dokumenata, među kojima je i privatna elektronska pošta” i bave se Ocampovim “privatnim finansijskim transakcijama”, navodi sud koji kaže da “nije znao” za njih.

Izvor: Agencije