ICC: Nalog za hapšenje Gaddafijevog šefa sigurnosti

Kao šef sigurnosne agencije u tom periodu, Khaled je 'imao autoritet za provođenje Gaddafijevih naredbi' (Reuters)

Međunarodni krivični sud otpečatio je nalog za hapšenje bivšeg šefa Državne sigurnosti Libije, optuživši ga da je vršio ratne zločine 2011. godine kako bi zaustavio protivljenje u državi bivšem lideru Muammaru Gaddafiju.

Nalog, prvobitno izdan 2013. godine u ICC-u, optužuje Al-Tuhamyja Mohameda Khaleda po trima tačkama ratnih zločina i za četiri zločina protiv čovječnosti.

Ured tužitelja tražio je objavljivanje naloga jer bi to moglo “ubrzati njegovo hapšenje i predaju kada sve države budu upoznate s njegovim postojanjem”, objavio je sud.

Kako navode libijski mediji, Khaled je uhapšen u aprilu 2012. u Kairu da bi bio potom oslobođen jer nije bilo naloga za njegovo hapšenje.

Rođen 1942. godine u libijskom području Janzour, Khaled je poznat pod nekoliko drugih imena i imao je “najmanje deset pasoša, od kojih su neki bili izdani pod drugim imenima”.

‘Pod svaku cijenu’

Iako Libija nije dio Rimskog statuta, na osnovu kojeg radi ICC, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je dalo mandat Tribunalu da istraži zločine u ovoj državi koji su se desili u februaru 2011. godine.

Tada je državom još vladao Gaddafi, koji je nekoliko mjeseci kasnije ubijen u pobuni koju je podržavao NATO.

Od februara do augusta 2011. vojska, obavještajne i sigurnosne agencije vršile su napade na civile, “u skladu s politikom libijske države da uguši političku opoziciju Gaddafijevom režimu pod svaku cijenu”, navodi se u nalogu.

To uključuje “smrtonosnu silu, hapšenja, pritvaranja, mučenja i zlostavljanja navodnih političkih protivnika”.

Zatvorenici širom Libije “bili su podvrgnuti raznim oblicima zlostavljanja, batinama, udarima električnom energijom, seksualnom zlostavljanju i silovanju”.

Kao šef sigurnosne agencije u tom periodu, Khaled je “imao autoritet za provođenje Gaddafijevih naredbi”, navodi se u nalogu.

Izvor: Agencije