ICC naredio Libiji da izruči Senussija

ICC traži od Libije da izruči Saifa al-Islama, sina zbačenog lidera Muammara Gaddafija i Abdullaha al-Senussija, bivšeg obavještajnog šefa (Reuters)

Sudije Međunarodnog krivičnog suda (ICC) naredile su libijskim vlastima da odmah izruče Abdullaha al-Senussija, bivšeg šefa obavještajnih službi zbačenog lidera ove sjevernoafričke države Muammara Gaddafija, prenose agencije.

Naredba u pismenoj formi, objavljena u četvrtak, započinje posljednji u nizu zakonski okršaj između Suda i libijskih zvaničnika, koji su ranije objavili kako planiraju sami procesuirati Senussija.

Međunarodni krivični sud tereti Senussija za zločine protiv čovječnosti, odnosno ubistva i procesuiranje demonstranata u prvim danima ustanka koji je na kraju, 2011. godine, zbacio Gaddafija s vlasti.

„Libija ostaje u obavezi da sarađuje kada je riječ o zahtjevu za izručenje“, navodi se u saopćenju sudija. Dodaje se kako će kasnije odlučiti kako će reagirati ukoliko Libija i dalje bude držala Senussija u svom zatvoru.

Žurba za gubilište

Međunarodni sud ima ovlasti da se ovim povodom obrati Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

„Iz ICC-a je poslata naredba da se odmah zaustave nastojanja Libije da Senussija odvuče na gubilište prije nego se zakoni provedu“, kazao je Ben Emmerson, pravni zastupnik Senussija pred Sudom.

Sudije su također naredile Libiji da dozvoli Emmersonu pristup njegovom klijentu.

Libijske vlasti također drže pritvorenog Seifa al-Islam Gaddafija, sina zbačenog libijskog lidera i nekada njegovog nasljednika, a koji je također tražen od strane ICC-a.

Advokatica, koju je Sud dodijelio Saifu al-Islamu je pritvorena mjesec dana, zajedno sa još trojicom sudskih zvaničnika, kada je pokušala posjetiti svog pritvorenog klijenta. Od tada Sud i pravni zastupnici odbrane nisu imali kontakta sa Saifom al-Islamom i Senussijem.

Izvor: Agencije