ICC nije protiv afričkih država

Fatou Bensouda 18. juna preuzima slučaj Laurenta Gbagbe (AFP)

Novoizabrana vrhovna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda (ICC) odbacila je kritike da je Sud okrenut protiv afričkih država.

Fatou Bensouda, bivša ministrica pravde Gambije, ujedno i prva osoba iz Afrike imenovana na ovu poziciju, 18. juna preuzima slučaj bivšeg predsjednika Obale Slonovače Laurenta Gbagbe, koji je optužen za zločine protiv čovječnosti.

Svih 15 slučajeva, koje je pokrenuo Sud sa desetogodišnjom historijom, bilo je protiv afričkih lidera ili vođa paravojnih jedinica, a zemlje poput Sudana, čiji je predsjednik Omar al-Bashir, također, optužen, tvrde da je Sud pristrasan.

“Mislim da to ne pokazuje da je Afrika slaba, štaviše, pokazuje da je Afrika snažna”, kazala je Bensouda (51).

Predavanje osumnjičenika

Bensouda je rekla da Sud ima sve veću podršku širom kontinenta.

Dodala je kako su države poput Kenije i Demokratske Republike Kongo pokazale da su voljne predati osumnjičenike.

“Ovo pokazuje da Afrika preuzima vodstvo”, kazala je ona.

Vrhovna tužiteljica je odbranila Sud od optužbi da je nemoćan omogućiti hapšenja osumnjičenika poput Bashira i šefa Božije vojske otpora Josepha Konyja.

Međunarodni krivični sud nema moć hapšenja i i oslanja se na 121 državu potpisnicu Rimskog sporazuma, kojim je Sud osnovan 2002. godine.

“Ono što nas najviše vrijeđa, po pitanju optužbi za pristrasnost, jeste to koliko brzo se fokusiramo na riječi propagande nekoliko moćnih, utjecajnih pojedinaca, a zaboravljamo milione anonimnih ljudi koji pate”, kazala je Bensouda na sastanku aktivista u Cape Townu.

Izvor: Agencije