ICC se proglasio nadležnim za slučaj Rohinja

Gotovo 700.000 Rohinja izbjegle su u susjedni Bangladeš od augusta 2017. (EPA)

Međunarodni krivični sud (ICC) u Haagu odlučio je da ima jurisdikciju za optužbe o deportaciji pripadnika muslimanske manjine Rohinja iz Mijanmara.

Gotovo 700.000 Rohinja izbjegle su u susjedni Bangladeš od augusta 2017. zbog kampanje koja je uslijedila poslije nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mijanmaru, prenosi Beta.

Vlada Mijanmara je prošlog mjeseca odbacila saradnju s ICC-om, čiji nije član. Bangladeš, u koji su izbjegle Rohinje, s druge strane jeste član tog suda.

U saopćenju suda se navodi da ICC, iako se navodna deportacija pripadnika naroda Rohinja dogodila na teritoriji Mijanmara koji nije dio suda, ipak može imati nadležnost pošto su se elementi zločina dogodili na teritoriji Bangladeša.

Zahtjev za suđenjem

Istražitelji Ujedinjenih naroda tražili su prošlog mjeseca da se komandantima vojske Mijanmara sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene nad muslimanskom manjinom Rohinjama.

ICC je saopćio da glavna tužiteljica mora uzeti u obzir presudu o jurisdikciji dok nastavlja preliminarna istraživanja o navodima o zločinima nad Rohinjama.

Sud je naveo da preliminarna istraga, koja treba da ustanovi da li ima dovoljno dokaza za pokretanje potpune istrage, “mora biti završena u razumnom roku”.

Tročlani tim istražitelja Vijeća UN-a za ljudska prava je naveo da je prema “konzervativnim” procjenama gotovo 10.000 ljudi ubijeno u nasilju.

Istražitelji nisu imali pristup dijelovima Mijanmara gdje su se dogodili zločini, pa je nemoguće iznijeti tačne procjene, prenio je Associated Press.

Istražiteljski tim je saopćio da je prikupio navode o grupnim silovanjima, spaljivanju stotina sela, porobljavanju, ubistvima djece pred njihovim roditeljima i drugim zločinima.

Izvor: Agencije