ICC traži trenutno hapšenje Gaddafijevog sina

Saif al-Islam je osuđen na smrt u Libiji zbog učešća u gušenju pobune protiv njegova oca 2011. godine (Reuters)

Tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda Fatou Bensouda zatražila je trenutno hapšenje Saifa al-Islama Gaddafija, sina bivšeg libijskog predsjednika Muammara Gaddafija, za koga je libijska oružana grupa Brigada Abu Bakr al-Siddiq navela da ga je pustila u petak.

Nalog za njegovo hapšenje izdan je 2011. godine zbog zločinâ protiv čovječnosti, a još je valjan.

Libija bi trebala odmah pristupiti njegovom hapšenju i predati ga ICC-ju, nezavisno od zakona o pomilovanju u Libiji, navela je Bensouda u saopćenju i dodala da će provjeriti informacije o njegovom navodnom oslobađanju.

Libijska naoružana grupa objavila je u nedjelju da je oslobodila Saifa al-Islama, a informaciju je potvrdio njegov advokat, prenosi Hina.

Saif al-Islam osuđen je na smrt u Libiji zbog sudjelovanja u gušenju pobune protiv njegovog oca 2011. godine, a traži ga i ICC.

Pitanje nadležnosti

Brigada Abu Bakr al-Siddiq, jedna od naoružanih grupa koje kontroliraju grad Zenten (170 kilometara jugozapadno od Tripolija), gdje je bio zatočen, objavila je da je Saifa al-Islama oslobodila u petak navečer na temelju zakona o amnestiji koji su donijele nepriznate libijske vlasti bazirane na istoku zemlje.

Advokat Khalid al-Zaidi kazao je u nedjelju da je Gaddafijev sin već bio na putu za drugi libijski grad, no nije želio otkriti druge detalje iz sigurnosnih razloga.

Saif al-Islam, rođen 1972. u Tripoliju, najviše se od Gaddafijevih sinova pojavljivao u javnosti.

Bio je aktivan u gušenju Arapskog proljeća u Libiji u februaru 2011, kada je pokušavao spasiti režim svog oca, koji je 42 godine vladao zemljom.

Libijske vlasti i ICC, koji je za njim izdao potjernicu zbog zločina protiv čovječnosti, još se spore o nadležnosti.

Izvor: Agencije