Oglasi

ICE kupuje NYSE Euronext

ICE će za NYSE Euronext prema postignutom dogovoru platiti 33,12 dolara po dionici, odnosno 8,2 milijarde dolara.
Dva operatera procjenjuju da će povezivanje smanjiti troškove njihova poslovanja za 450 miliona dolaraAP

Američki berzovni operater IntercontinentalExchange (ICE) objavio je u četvrtak da će kupiti NYSE Euronext u transakciji vrijednoj 8,2 milijarde dolara, iz koje bi u konačnici trebao izrasti najveći berzovni operater u svijetu, prenosi Hina.

ICE će za NYSE Euronext će prema postignutom dogovoru platiti 33,12 dolara po dionici, što podrazumijeva premiju od 37,7 posto u odnosu na vrijednost dionice NYSE Euronexta u vrijeme zatvaranja tržišta u srijedu.

To znači da ukupna vrijednost transakcije iznosi 8,2 milijarde dolara. Pritom će 67 posto dogovorenog iznosa biti isplaćeno u dionicama ICE-a, a ostatak u gotovini.

Očekuje se da će nakon zaključenja transakcije u drugoj polovini iduće godine dioničari NYSE Euronexta biti vlasnici oko 36 posto ICE-ovih dionica.

U saopćenju se također navodi da ICE potom namjerava prodati dionice u Euronextu, "kao kompaniji sa sjedištem u kontinentalnoj Evropi", ako evropski političari i tržišta podržavaju takvu operaciju.

Vodeća tržišta

Euronext upravlja vodećim tržištima dionica u Parizu, Briselu, Amsterdamu i Lisabonu, a NYSE Euronext obuhvata New York Stock Exchange (njujorško tržište dionica) i evropsko tržište finansijskih izvedenica Liffe.

ICE pak upravlja specijaliziranim tržištem na kojem se trguje sirovinama i finansijskim proizvodima koji su povezani s valutnim tečajevima i kamatama.

Dva operatera procjenjuju da će povezivanje smanjiti troškove njihova poslovanja za oko 450 miliona dolara u drugoj punoj godini zajedničkog poslovanja.

ICE planira dva sjedišta, u Atlanti i u New Yorku, u poznatoj zgradi NYSE-a na Wall Streetu, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije