ICE kupuje NYSE Euronext

Dva operatera procjenjuju da će povezivanje smanjiti troškove njihova poslovanja za 450 miliona dolara (AP)

Američki berzovni operater IntercontinentalExchange (ICE) objavio je u četvrtak da će kupiti NYSE Euronext u transakciji vrijednoj 8,2 milijarde dolara, iz koje bi u konačnici trebao izrasti najveći berzovni operater u svijetu, prenosi Hina.

ICE će za NYSE Euronext će prema postignutom dogovoru platiti 33,12 dolara po dionici, što podrazumijeva premiju od 37,7 posto u odnosu na vrijednost dionice NYSE Euronexta u vrijeme zatvaranja tržišta u srijedu.

To znači da ukupna vrijednost transakcije iznosi 8,2 milijarde dolara. Pritom će 67 posto dogovorenog iznosa biti isplaćeno u dionicama ICE-a, a ostatak u gotovini.

Očekuje se da će nakon zaključenja transakcije u drugoj polovini iduće godine dioničari NYSE Euronexta biti vlasnici oko 36 posto ICE-ovih dionica.

U saopćenju se također navodi da ICE potom namjerava prodati dionice u Euronextu, “kao kompaniji sa sjedištem u kontinentalnoj Evropi”, ako evropski političari i tržišta podržavaju takvu operaciju.

Vodeća tržišta

Euronext upravlja vodećim tržištima dionica u Parizu, Briselu, Amsterdamu i Lisabonu, a NYSE Euronext obuhvata New York Stock Exchange (njujorško tržište dionica) i evropsko tržište finansijskih izvedenica Liffe.

ICE pak upravlja specijaliziranim tržištem na kojem se trguje sirovinama i finansijskim proizvodima koji su povezani s valutnim tečajevima i kamatama.

Dva operatera procjenjuju da će povezivanje smanjiti troškove njihova poslovanja za oko 450 miliona dolara u drugoj punoj godini zajedničkog poslovanja.

ICE planira dva sjedišta, u Atlanti i u New Yorku, u poznatoj zgradi NYSE-a na Wall Streetu, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije