ICG: Al-Kaida u Jemenu jača nego ikad

Prema ICG-u, svi akteri jemenskog sukoba, i lokalni i strani, doprinijeli su usponu Al-Kaide i ISIL-a (AP)

Međunarodna krizna grupa (ICG) upozorila je u četvrtak da je jemenski ogranak Al-Kaide “jači nego što je ikada bio”. U istom kontekstu upućene su i kritike na račun prve operacije koju je odobrila administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, za koju se kaže da je ignorirala lokalni kontekst i dovela do velikih gubitaka među civilima.      

U izvještaju pod nazivom “Al Kaida u Jemenu: baza u procesu proširenja” ICG objašnjava da Al-Kaida na Arapskom poluotoku (AQAP) i njihov rival, grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), imaju korist od haosa i rata koji bjesni u Jemenu još od 2014. godine.

I pored neuspjeha koje je pretrpjela, Al-Kaida u Jemenu doživjet će procvat u slučaju raspada države, uspona vjerskog sektaštva, sigurnosnih praznina i pogoršanja ekonomskog stanja, navodi se u izvještaju.  

ICG objašnjava da, ako se želi promijeniti ovakva situacija, treba okončati glavni sukob i ojačati vlast na teritorijama koje su izložene riziku, kao i da se sva vojna sredstva moraju upotrebljavati racionalno i u koordinaciji s lokalnim vlastima.     

U tom smislu ICG, sa sjedištem u Briselu, ističe da poduzimanje vojnih akcija koje ignoriraju lokalni kontekst i dovode do velikih gubitaka među civilima ugrožava napore da se pronađe političko rješenje u Jemenu.     

Suprotstavljanje Al-Kaidi

ICG navodi primjer vojne operacije američkih snaga koju je naredila Trumpova administracija protiv Al-Kaide u južnoj provinciji Al-Bayda.

“Prva vojna akcija koju je Trumpova administracija izvršila u Jemenu nikako ne sluti na dobro kad je riječ o šansama za pametno i efikasno suprotstavljanje AQAP-u”, ističe se u izvještaju.

Također se skreće pažnja na to da je operacija rezultirala smrću mnogih civila, uključujući najmanje desetero žena i djece, osim pripadnika lokalnih plemena, što samo pojačava argument Al-Kaide, koja tvrdi da “brani muslimane od Zapada”.       

Sjedinjene Američke Države potvrdile su u srijedu da su u vojnoj akciji stradali civili. Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) navodi da je stradalo 14 boraca Al-Kaide, među kojima i “dosta ženskih boraca”, kao i  jedan američki marinac, odbijajući precizirati jesu li ubijena i djeca.

S druge strane, AQAP navodi da je u napadu stradalo 30 osoba, uključujući i žene i djecu. Jemenski pokrajinski zvaničnik navodi da je u napadu stradao 41 pripadnik Al-Kaide i 16 civila, od kojih je osam žena i osmero djece.      

Prema ICG-u, svi akteri jemenskog sukoba, i lokalni i strani, doprinijeli su usponu Al-Kaide i ISIL-a, bez obzira na to što su tvrdili da su njihovi neprijatelji.  

Izvor: Agencije