ICTY: Momčilo Krajišnik ostaje u zatvoru

Jedan od lidera Republike Srpske u Velikoj Britaniji izdržava 20-godišnju kaznu zatvora, na koju je osuđen zbog zločina protiv čovječnosti.

Holandija, Momčilo Krajišnik, Theodor Meron, Den Haag, Haški tribunal, Oslobađanje
Osuđenici su uglavnom puštani na prijevremenu slobodu nakon odsluženja dvije trećine kazne, što će u Krajišnikovom slučaju biti u augustu 2013. [EPA]

Predsjednik Haškog tribunala (ICTY) Theodor Meron odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje Momčila Krajišnika, osuđenog na 20 godina zatvora za zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

"Smatram da Krajišnik ne bi trebao biti pušten u ovom trenutku. Iako postoje dokazi da je rehabilitiran i da je mogućnost da počini novi zločin mala, on je osuđen za jako teške zločine, među kojima je kampanja protjerivanja nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini", navodi se u odluci predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Sudija Meron je u odluci istakao da su zločini za koje je Krajišnik osuđen "neki od najgorih u historiji čovječanstva".

U odluci ICTY-a je navedeno da su osuđenici uglavnom do sada puštani na prijevremenu slobodu tek nakon odsluženja dvije trećine kazne, što će u Krajišnikovom slučaju biti u augustu 2013. godine, prenosi BIRN Justice Report.

Krajišnik, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS), u Velikoj Britaniji izdržava 20-godišnju kaznu zatvora, na koju je osuđen zbog zločina protiv čovječnosti.

Deportacija i premještanje

On je u martu 2009. godine proglašen odgovornim za deportacije i prisilno premještanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u više općina u Bosni i Hercegovini u periodu od aprila do decembra 1992. godine.

U izvještaju vlasti Velike Britanije - zemlje u kojoj služi kaznu - navedeno je da je ponašanje Krajišnika u zatvoru bilo "za svaku pohvalu" te da je pokazao "da je spreman za rehabilitaciju".

U izdržavanje kazne uračunava mu se vrijeme koje je proveo u pritvoru, od aprila 2000. godine, kada je uhapšen i izručen u Hag.

Krajišnik je već tražio da bude pušten na slobodu 2010. i 2011. godine - kada je, prema britanskim zakonima, imao pravo na to, s obzirom da je odslužio polovinu kazne - ali je odbijen odlukom ICTY-ja.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.