ICTY o optužnici, Šešelj o hrani

Šešelju se u Hagu sudi zbog ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i protiv vojvođanskih Hrvata (EPA)

Vođa srpskih radikala i optuženi za ratne zločine Vojislav Šešelj na ročište u Haškom tribunalu (ICTY) donio je ručak iz pritvorske jedinice u Ševeningenu kao „dokaz da je hrana u pritvoru užasna”.

Međutim, nije naišao na razumijevanje sudije Burtona Halla, koji je odbio probati Šešeljev ručak i poručio mu da prigovore oko pritvorskih uvjeta rješava sa Sekretarijatom ICTY-a.

“Vi odbijate primiti dokaz”, rekao je, mašući porcijom hrane, Šešelj, koji se na ročištu trebao izjasniti o krivnji po nadopuni treće optužnice za nepoštovanje suda zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svjedocima na njegovoj internet stranici.

Šešelj je prigovarao i što kamere u sudnici mijenjaju kadar kad on pokušava pokazati porciju hrane koju je donio među dokumentima na ročište, prenosi Fena.

Prije epizode s ručkom, Šešelj je održao monolog, u kojem je objasnio da se ne može i dalje izjasniti o krivnji za nepoštivanje suda, jer, zbog kontrole svih njegovih komunikacija koje su uvedene kako bi se spriječilo daljnje otkrivanje identiteta svjedoka, ne može ostvariti pravo na pravnu pomoć bez “špijunskog prisluškivanja”.

Odšteta od 1.000 eura

Najavio je kako će zatražiti 1.000 eura odštete od suda zbog uskraćivanja prava na pravnu pomoć, što je kod njega izazvalo “nesanicu, neverovatno psihičko stanje, osećaj osamljenosti i napuštenosti”.

Sudija  nije reagirao na njegovo izlaganje, nego je izvijestio Šešelja kako je u njegovo ime evidentirao da se ne osjeća krivim za nepoštivanje suda.

Šešelju se u Hagu sudi zbog ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i protiv vojvođanskih Hrvata.

Do sada je dva puta osuđen zbog nepoštivanja suda, odnosno otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka, prvi put na 15 mjeseci, a drugi put na 18 mjeseci zatvora.

Izvor: Agencije