ICTY odbio Mladićev zahtjev za obustavu procesa

Ratko Mladić je optužen za genocid i brojne druge zločine nad Bošnjacima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u BiH (EPA)

Raspravno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, optuženog za genocid i ratne zločine, generala Ratka Mladića, za privremeno obustavljanje postupka do odluke o žalbi koju je odbrana uložila na termine za završne podneske i završne riječi.

Prema toj odluci, rok za podnošenje pisanih završnih podnesaka odbrane i optužbe je 25. oktobar, dok bi usmene završne riječi bile iznesene od 5. do 15. decembra.

Mladićevi branioci su na tu odluku uložili žalbu, tvrdeći da, zbog nedovoljne logističke podrške sudskih službi, nisu mogli na vrijeme pripremiti završne argumente.

‘Neopravdano odugovlačenje suđenja’

O toj žalbi odlučit će u dogledno vrijeme Apelaciono vijeće ICTY-ja.

Po pravilima ovog međunarodnog suda, to ne odlaže postavljene rokove, zbog čega je Mladićeva odbrana zatražila privremenu obustavu postupka dok o žalbi ne bude donijeta konačna odluka.

Raspravno vijeće predsjedavajućeg Alphonsa Oriea odbilo je zahtjev, uz obrazloženje da će, “bez obzira na ishod, odbrana imati dovoljno vremena da se pripremi za završne podneske i završne riječi” te da bi “privremena obustava postupka pod tim okolnostima predstavljala neopravdano odugovlačenje suđenja”.

Sudije su naznačile da će, ukoliko žalba odbrane bude usvojena i rokovi budu produženi, nakon što obje strane predaju pisane završne podneske, odbrana moći svoj naknadno dopuniti.

Ako žalba odbrane bude odbijena, optuženom Mladiću, po Raspravnom vijeću, neće biti nanijeta nikakva šteta.

Istovremeno, sudije su, kao neobrazložen i neosnovan, odbile i zahtjev odbrane da čitav proces protiv Mladića proglase neuspješnim, zbog toga što je sud navodno prekršio pravo optuženog na fer suđenje.

Presuda do novembra 2017.

Tribunal treba u narednom periodu riješiti još neke žalbe Mladićeve odbrane.

Mladić je, kao komandant Vojske RS-a, optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda Mladiću trebala bi biti izrečena do novembra 2017. godine, prenosi BIRN.

Izvor: Agencije