ICTY: Presuda Prliću i drugima do novembra

Sud u Hagu osudio je 2013. godine Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za učešće u udruženom zločinačkom pothvatu (EPA)

Pravomoćna presuda protiv šesterice bosanskohercegovačkih Hrvata za zločine počinjene protiv bosanskih Muslimana tokom rata u Bosni i Hercegovini bit će objavljena do novembra ove godine, objavljeno je u srijedu u Hagu, na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

“Radimo na pisanju žalbene presude i vijećamo i očekujemo da će žalbena presuda biti izdana do novembra”, kazao je predsjednik Žalbenoga vijeća, sudija Carmel Agius, dodajući da još nije utvrđen tačan datum objave žalbene presude.

Sud u Hagu osudio je 2013. godine Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Praljka, Slobodana Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka sa područja nekadašnje samozvane hrvatske republike Herceg-Bosna, a koju su htjeli priključiti “velikoj Hrvatskoj”.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16 godina, dok je Pušiću izrečena kazna od 10 godina zatvora.

Žalba na presudu

Na presudu su ove godine podnesene žalbe u kojima su obrane tražile da se presuda ukine ili preinači i ponište zaključci o udruženom zločinačkom pothvatu i sudjelovanju Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Janka Bobetka.

Haški tužitelji su zatražili veće kazne za optužene i potvrđivanje zaključaka o udruženom zločinačkom pothvatu.

Pored toga, Hrvatskoj je prošle godine prvobitno odbijeno da se pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića, koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Vlasti Hrvatske u žalbi su navele da su navodi tužitelja o tome da su Tuđman, Šušak i Bobetko bili sudionici udruženog zločinačkog pothvata na području Bosne i Hercegovine “nove činjenice”, zbog čega su zatražili da im se dozvoli obraćanje Žalbenom vijeću prije donošenja konačne presude šesterici optuženih za zločine u Herceg-Bosni.

Haški tužitelji su se usprotivili žalbi, kazavši da je prvostepeno vijeće donijelo pravilnu odluku kada je odbilo zahtjev Hrvatske da se pojavi kao prijatelj suda.

Hrvatska nije strana u postupku

Nakon toga Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju odbio je kao neosnovanu žalbu Hrvatske, kojom je zatraženo da im se dozvoli sudjelovanje u predmetu protiv Prlića i ostalih. 

Predsjednik suda u Hagu Carmel Agius u odluci je naveo da hrvatske vlasti nisu dokazale da je odluka po kojoj im je onemogućeno sudjelovanje u predmetu bila pogrešna ili nepravedna.

“S obzirom da Hrvatska nije ni navela da je prvobitnom odlukom došlo do greške u odlučivanju i s obzirom da preispitivanje ove odluke nije potrebno kako bi se spriječila nepravda, zaključujem da zahtjev nije opravdan”, naveo je Agius.

Objasnio je kako Hrvatska nije stranka u postupku te da zbog toga ne može imati status u predmetu.

Izvor: Agencije