ICTY: Suđenje Karadžiću do kraja 2014.

Meron je u izvještaju o strategiji okončanja rada Tribunala istakao niz predmeta koji će biti okončani ranije nego što je prvobitno planirano (EPA)

Predsjednik Haškog tribunala (ICTY) Theodor Meron obavijestio je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) kako se očekuje da suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću bude okončano do 31. decembra 2014. godine.

Meron je istakao kako se predviđa da će suđenja nekadašnjem lideru samozvane republike srpske krajine Goranu Hadžiću i nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), generalu Ratku Mladiću, biti okončana do 31. decembra 2015. godine, odnosno 31. jula 2016. godine, saopćeno je iz ICTY-ja.

Meron je u izvještaju o strategiji okončanja rada Tribunala istakao niz predmeta koji će biti okončani prije nego što je prvobitno planirano, prenosi Srna.

To uključuje presudu po žalbi bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ), generalu Momčilu Perišiću, čije se izricanje očekuje početkom 2013. godine, kao i presudu po žalbi u predmetu “Popović i drugi”, za koju se predviđa da će biti izrečena do jula 2014. godine, nekoliko mjeseci prije prvobitnih predviđanja.

Odlazi iskusno osoblje

Meron je, u dvojnom svojstvu – predsjednika ICTY-ja i Mehanizma za međunarodne krivične sudove, podnio izvještaj o napretku učinjenom u odnosu na strategiju okončanja rada Tribunala i predstavio detalje o pokretanju rada tog mehanizma.

On je objasnio da su predmeti u kojima najava žalbe bude podnesena nakon 1. jula 2013. godine biti rješavani pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.

“Ovo bi uključivalo eventualne žalbe u postupcima protiv Vojislava Šešelja, Karadžića, Hadžića i Mladića”, istakao je Meron.

On je ukazao na probleme zbog odlaska iskusnog osoblja, što može usporiti pisanje presuda.

U izvještaju Tužilaštva, koji Vijeću sigurnosti UN-a podnosi glavni tužilac ICTY-ja Serge Brammertz, navodi se da je nastavak saradnje sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom ključni faktor za uspješno okončanje rada Tribunala.

Pristup dokumentima

“Tužilaštvo sa zadovoljstvom zapaža da prve indikacije navode na zaključak da će nova Vlada Srbije zadržati isti nivo pozitivne saradnje kao što je to činila prethodna”, navodi se u izvještaju u koji je uvid imala Radio-televizija Srbije (RTS).

Tužilaštvo je navelo da je pristup dokumentima i dalje važan faktor za tekuće procese i žalbene postupke.

“Ured tužioca traži da se saradnja Srbije u narednim mjesecima nastavi”, navodi se u izvještaju koji je potpisao Brammertz.

U izvještajima Merona i Brammertza ne navode se najnovije oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kao ni bivšem kosovskom premijeru i lideru Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju, pošto su pisani i predati prije njihovog izricanja.

Za razliku od niza izvještaja koje su ranije podnosili Brammertz i bivši glavni tužilac Carla del Ponte, u novom dokumentu se ne pominje problem zaštite svjedoka na Kosovu.

Izvor: Agencije