ICTY traži kontakt sa Šešeljevim ljekarima

Vojislav Šešelj je bio u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao (EPA)

Sudsko vijeće Haškog tribunala naložilo je u petak Sekretarijatu ovog međunarodnog suda da što je prije moguće, kontaktira ljekarski tim lidera Srpske radikalne stranke i optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja i dostavi Sudskom vijeću nove informacije o zdravstvenom stanju optuženog, saopćio je ICTY.

Poslije suđenja, koje je počelo u jesen 2007. godine, presuda je trebala biti izrečena 30. oktobra 2013. godine, ali je to odloženo nakon što je Haški tribunal usvojio Šešeljev zahtjev za izuzeće sudije Frederika Harhoffa “zbog pristrasnosti”.

Od tada traje upoznavanje novog sudije Mandiaye Nijanga s predmetom, a predsjednik Haškog suda Theodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine, nakon čega će početi vijećanje sudija o presudi.

Nalog za povratak u pritvor

Lider SRS-a se 12. novembra 2014. godine, poslije skoro 12 godina boravka u pritvoru u Sheveningenu, vratio se u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

On je bio u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala zatražilo je 30. marta od Pretresnog vijeća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Izvor: Agencije